latinica  ћирилица
12/01/2020 |  16:07 ⇒ 16:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустралија: Борба са пожарима прелази у офанзиву (ФОТО)

Тимови који се у Аустралији боре са пожарима саопштили су данас да би први пут у посљедњих неколико недјеља могли да пређу из дефанзиве у офанзиву, захваљујући побољшању временских услова.
Аустралија - пожар  (Фото:Tanjug) -
Аустралија - пожар (Фото:Tanjug)

- Овај пожар почео је да се снажно шири прије око седам или осам дана, а кад се вријеме сада промијенило, вријеме се смирило, ватра се смирила. Пожар се промијенио, тако да можемо да изађемо пред пожар и пређемо у офанзиву - рекао је један од чланова тима Дејл Меклин, преноси АП.

Аустралија - пожар (Фото:apnews.com)

У пожарима који већ недјељама трају у Аустралији до сада је страдало најмање 27 особа, уништено је више од 2.000 кућа, а спаљена је територија већа од америчке савезне државе Индијане.

Аустралија - пожар (Фото:apnews.com)

Због пожара, хиљаде грађана Сиднеја и Мелбурна је протестовало тражећи оставку премијера Скота Морисона.

С друге стране, Морисон је рекао да његова Влада настоји да изради стратегију за спречавање опасности од пожара које доносе климатске промјене, односно да Влада развија национални оквир за смањење ризика од катастрофа у оквиру Одјељења за унутрашње послове који ће се бавити дивљим пожарима, циклонима, поплавама и сушом.

- Ово је дугорочни оквир који се односи на један од највећих проблема у одговору на климатске промјене - рекао је Морисон.

Аустралија - пожар (Фото:apnews.com)

Он је додао да је његова Влада прихватила да климатске промјене воде ка дужим, топлијим и сушнијим љетима, упркос томе што је млади члан Владе Џорџ Кристенсен током викенда на друштвеним мрежама написао да је узрок пожара људски фактор, а не климатске промјене.

Џорџ Кристенсен (Фото:Facebook)

Морисон је рекао и да Влада планира да издвоји 52 милиона долара за пружање психолошке подршке ватрогасцима и заједницама погођеним пожаром.