latinica  ћирилица
12/01/2020 |  19:29 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Дервиши: Путнички воз налетио на аутомобил

Још један црни викенд на нашим саобраћајницама. На пружном прелазу у бањалучком насељу Дервиши догодила се тешка саобраћајна несрећа, када је на аутомобил у пуној брзини налетио путнички воз. Смртно је страдала 24-годишња дјевојка. Возач аутомобила тешко је повријеђен и, како је саопшено из УКЦ Републике Српске, налази се у коми.

Према ријечима очевица који је први стигао на мјесто несреће, дошло је до јаког ударца воза у аутомобил на пружном прелазу у Дервишима. На лицу мјеста смртно је страдала 24-годишња Јелена Миловац, док је возач аутомобила Жељко Станић тешко провријеђен.

- Био сам у кући, чуо сам сирену и ударац. Одмах сам изашао, видјео сам да је он давао знакове живота, а госпођа, пулс је био ту, али док је хитна дошла она је преминула на лицу мјеста - истакао је очеивад догађаја Борис Вујмиловић. 

Становници овог бањалучког насеља годинама траже да се проблем ријеши и да се поставе браници и боља сигнализација.

- Тражили смо рампу, али они увијек кажу да ће пругу урадити, да ће се нешто мјењати, али видите. Кад воз прође да нису ни шарафи добро приврнути, а камоли шта друго - прича Станка Бабић. 

Према ријечима мјештана и прошле године на исти дан погинуо је човјек на пружном прелазу, који је дјеломично обезбјеђен. Мјештани и службе за безбједност саобраћаја више пута су апеловали да се овај проблем ријеши, али за сада проблем остаје. Нажалост, на пружном прелазу у Дервишима изгубљен је још један живот.

Из Жељезница Српске кажу да је након завршетка увиђаја утврђено да је узрок ове несреће непажња возача друмског возила.

Путни прелаз у насељу Дервиши обезбијеђен је Андрејевим крстом, знаком стоп и троуглом прегледности, а то је ниво осигурања који је према законским одредбама утврђен на основу фреквенције саобраћаја на овом дијелу укрштања пута и пруге.

Из тужилаштва кажу да ће испитати цијели случај.

Стручњаци за безбједност саобраћаја кажу да би постављање браника и полубраника на овом прелазу ријешило проблем преласка преко пруге.

- Морамо да избјегавамо да тражимо кривце, Жељезнице, министарство или град, него што прије да ријешимо проблем са браницима као трајно рјешење за ову ситуацију - нагласио је Миленко Јаћимовић, из Савјета за безбједност саобраћаја Бањалука

Грађани су више пута блокирали прелаз након бројних несрећа које су се догодиле на овом дијелу, али за сада нема одговора када ће он бити безбједнији за све учеснике у саобраћају.