latinica  ћирилица
12/01/2020 |  20:13 | Аутор: РТРС

Приједор добија регионални центар Института за јавно здравство

Приједор би ускоро требало да добије регионални центар Института за јавно здравство! Отварање ове институције било би од великог значаја за становништво, али и бројна предузећа и установе из Приједора и околних општина на сјеверозападу Српске. На тај начин уштедјели би новац и вријеме, а становништво би имало бољу здравствену заштиту.

Иницијатива за оснивање регионалног центра Института за јавно здравство у Приједору покренуто је након анализа које су показале да потребе за овом институцијом итеткако постоје. Посланици у Народној скупштини из приједорске регије, о томе су обавијестили Владу Српске.

- Постоји заинтересованост, добра воља, али сада смо у процедури израде студије изводивости која ће тачно показати економске показатеље и све остале друге аспекте - рекао је Драгослав Кабић посланик СНСД-а у НСРС.

Потреба за оснивањем ове институције у регији Приједор која броји око 200 хиљада ставновника, постоји прије свега у здравственом и прехрамбеном сектору.

Ученици приједорске Пољоприврдно-прехрамбене школе у оквиру практичне наставе производе бројне прехрамбене производе. Анализу њихове исправности врше у Институту за јавно здравство у Бањалуци.

- Морам да кажем да ми анализе радимо повремено, међутим радили бисмо много чешће када бисмо имали могућност у нашем граду, прије свега и финансијски би нам било много повољније - сматра Марко Кнежевић професор стручних предмета и практичне наставе прехрамбене струке у Пољопривредној школи Приједор.

Слично истичу и у приједорском Водоводу. Ово предузеће годишње из мреже изузме око 450 физичко-хемијских и микро-биолошких узорака воде које потом шаље у Бањалуку на анализу. Уштеде би, у случају оснивања центра у Приједору, били велике.

- Кад имамо ситуацију око поплава, кад је потребно то континуирано праћење дневно и тако даље, дакле, јако пуно користи би Водовод имао - додао је Владо Рељић директор Водовода Приједор.

Иницијативу су подржали и грађани.

Истовремено, покренута је и иницијатива за оснивање Подручног одјељења цивилне заштите у Приједору. Амандманом одборника СНСД-а у скупштини града Приједор, средства за помоћ при оснивању ових инситуција, уврштена је у буџет града Приједора за ову годину.