latinica  ћирилица
12/01/2020 |  20:20 | Аутор: РТРС

У Чапљини одржан Божићни концерт

Прије рата у чапљинској општини живјело је око 3.500 Срба. Данас их је 10 пута мање. Не заборављају своје обичаје и традицију. Божићни концерт и ове године поклонили су српској заједници и суграђанима других конфесија.

Највећи број Срба током рата био је присиљен напустити своје домове. Ријетки повратници, као што је Срђан Крунић, вратили су се на своја огњишта прије двадесетак година.

Са своје четворо дјеце обновио је породично имање, а имао је срећу да нађе запослење. Ипак...

- Да могу промијенио бих све. Вратио бих све да буде као што је некада било. Тако је како је. Повратника је мало, а надам се да ће их бити више. Споро иде повратак, али за сад има наде за суживот - рекао је Крунић.

Иако је повратника након рата било мало, послије обнове српске православне цркве њихов број се полако повећава. Тренутно на подручју ове општине живи 250 Срба повратника, односно 120 српских породица. Алекса Драгићевић вратио се у своје Пребиловце прије три године.

- Ја сам се вратио 2015. године. Навела ме та моја старина, поријекло. Желио сам да овдје наставим да живим, да као заједница дјелујемо сложно - истакао је Драгићевић.

Као припадник већинске заједнице у Чапљини, шездесетогодишњи Владо Хлобир истиче добре односе са комшијама Србима.

- Заједнице се поштују. Свака има своје обиљежје, своје празнике, једни код других долазе, поштују се. Нема ни међу народом неких невјерица. Највећи је проблем што омладина оде - сматра Хлобир.

Божић је празник сусрета, празник који нас подстиче да будемо радосни и срећни, каже чапљински парох Марко Гојачић. Концерт који се по трећи пут организује у Чапљини управо носи поруку носи поруку мира и суживота.

- Хоћемо да покажемо да смо и ми дио овог града и ове средине. Концертом желимо да покажемо да смо ту у својим кућама у својим домовима и да једноставно овим концертом ширимо љубав и мир и са другим људима који живе овдје - додао је парох Гојачић.

Божићни концерт поручили су чапљински Срби, један је од мостова сарадње и представљања културе српске заједнице. Чување традиције и обичаја начин је да се покаже да су Срби овдје увијек имали и имају своје мјесто.