latinica  ћирилица
12/01/2020 |  20:33 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево: Отворена изложба полазника школе иконописа

Изложба радова полазника Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" под називом "Првојерарси - 800 година у трону Српске православне цркве /СПЦ/" отворена је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево.
И.Сарајево: Православни центар за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" - Фото: СРНА
И.Сарајево: Православни центар за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски"Фото: СРНА

Руководилац Православног центра за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" Младен Дробњак изјавио је Срни да је изложба посвећена прослави осам вијекова аутокефалности СПЦ.

- Изложена су 22 рада које су радили полазници школе иконописа и приказани су ликови ахиепископа, патријарха и митрополита који су били на челу СПЦ. Овдје су изложени само неки ликови и портрети одређених патријарха - рекао је Дробњак.

Он је додао да су изложена дјела рађена у протеклих годину дана, а изложбу је осмислио професор Горан Јанићијевић, ментор у школи иконописа и под чијим руководством школа и ради.

- У свјетлости празника Рођења Христовог, којег славимо у овим благим и дивним данима, молимо се Богомладенцу Христу да нас молитвеним заступништвом наших Светих отаца сачува и спаси, нарочито за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији и у Црној Гори - истакао је Дробњак.

Александра Клисура, која ради са полазницима школе иконописа, рекла је да она постоји у Источном Сарајеву од 2009. године, а да школа од 2016. године дјелује у оквиру Православног центра за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски".

Она је навела да су овом изложбом жељели да дају мали допринос обиљежавању значајног јубилеја - 800 година аутокефалности Српске православне цркве и успомене на 1219. годину када је Свети Сава постао први српски архиепископ.

- Ликови патријарха 20. вијека су рађени на основу фотографија, ранијих портрета, а до 20. вијека су копије фреска из манастира и цркава и сви су већином рађени у већим форматима - истакла је Клисура, која је насликала лик патријарха Иринеја.

Клисура је додала да је ово четврта изложба, а тренутно Центар броји око 50 полазника различите старосне доби.

Изложба ће бити отворена до суботе, 18. јануара. У културном програму вечерас је учествовао музички састав "Катера".