latinica  ћирилица
12/01/2020 |  23:08 ⇒ 13/01/2020 | 09:59 | Аутор: СРНА

Вучић: Не знам како би Србија преживјела без Српске

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је срећан због постојања Републике Српске и што може да јој помогне.
Александар Вучић (фото:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- Морамо да се поштујемо и да знамо да Српске нема без Србије, а не знам како би Србија преживјела да послије свега што се догодило остане без Српске - рекао је Вучић за Телевизију Пинк.

Вучић је рекао и да због Српске трпи притиске из међународне заједнице, али да су они много већи због Косова, те поменуо како у Србији постоје људи који сматрају да се Српска не тиче Србије.

Он је додао како му је чудно да се увијек пребацује Србима у Српској да су они ти који крше Дејтон, што није тачно.

Вучић се присјетио и програмског документа СДА који сматра веома важним и на који треба обратити пажњу, јер се ту говори како треба да се уклоне српске општине око Сарајева и нестане Република Српска, de facto.

Он је додао да је питао људе из међународне заједнице одакле им образ да било шта питају неког у Српској, ако ћуте на тај документ, а да су они слегли раменима и рекли да је то проблем са свима.

Вучић је подсјетио на посјету Шефика Џаферовића Санџаку, те испричао како га је Џаферовић звао да му каже да жели доћи у Нови Пазар, јер СДА Сулејмана Угљанина држи неки скуп, што му је и обезбијеђено, а тог дана је Угљанин тражи специјални статус за Санџак.

Иако су, каже, очекивали да ће му забранити улаз, он их је пустио, али је у телефонском разговору једног од званичника БиХ упитао да ли икада размишљају о томе да за три општине траже специјлни статус и да не треба да забораве на 63 општине у Српској.

- А ја не тражим ништа више од онога што је Дејтоном прописано. Само да се поштује Дејтон и ништа више од тога, оно што је записано у Уставу БиХ, а ви овдје долазите да тражите специјални статус за нешто што није чак ни управни округ - додао је Вучић.

Он је указао на то да су потребни добри односи са цијелом БиХ, али да ће Србија подржавати Српску коју воли, те најавио да ће ускоро ићи и у Дрвар у Федерацији БиХ да отвори фабрику коју је обећао народу тамо.

Вучић је рекао вечерас и да је поносан на српски народ у Црној Гори који подигнуто држи главу, те навео како је спреман да увијек разговара са Милом Ђукановићем, али напоменуо и да треба бринути о 28,73 одсто Срба у Црној Гори.