X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
13/01/2020 |  07:26 ⇒ 10:54 | Извор: РТРС

Православна Нова година; Дочек у више градова

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, у поноћ ће дочекати Нову годину.
Православна нова година (Фото: илустрација / РТРС) -
Православна нова година (Фото: илустрација / РТРС)

Ове цркве сутра, 14. јануара, односно 1. јануара по јулијанском календару, обиљежавају два велика хришћанска празника - Обрезање Исуса Христа и Светог Василија Великог.

У поноћ ће у православним храмовима бити служени молебани за успјешну и благословену Нову годину.

Традиција обиљежавања јулијанске Нове године постоји и у неким њемачким кантонима у Швајцарској /Алтер Силвестер/, као и у неким дијеловима Галске заједнице у Шкотској.

Јулијански календар је увео римски император Јулије Цезар 45. године прије нове ере и користио се у цијелој Европи до 16. вијека, када је почео постепени прелазак поједних држава на грегоријански календар.

На Првом васељенском сабору у Никеји 325. године хришћанска црква је прихватила јулијански календар као званичан.

Творац календара је грчки астроном Сосиген, на иницијативу Јулија Цезара, по којем календар и носи име.

Православна Нова година у Бањалуци биће обиљежена концертима у порти Храма Христа Спаситеља. Од 20.00 часова наступиће Ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша", Градски тамбурашки оркестар и етно група Искон. Тачно у поноћ биће одржан молебан.

Дочек је организован и у Требињу, Добоју, Бијељини, Теслићу, Дервенти, Новом Граду, Источном Новом Сарајеву и Станарима.