latinica  ћирилица
13/01/2020 |  09:12 | Аутор: СРНА

Беванда: Могуће повећање плата у институцијама БиХ

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда најавио је могућност да основица плате у заједничким органима буде повећана за 4,5 одсто, те додао да су све већи притисци синдиката да се то догоди након седам година.
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org) -
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org)

Беванда је навео да је усвајањем буџета за 2019. годину остварена могућност за повећање накнаде за топли оброк и најавио да ће се то почети исплаћивати уз јануарске плате.

Према његовим ријечима, постоји иницијатива да се основица врати на онај ниво на ком је била 2012. године када је снижена за 4,5 одсто.

- Притисак синдиката је све већи, а у првобитном споразуму који је Савјет министара имао с њима, када су смањене плате и накнаде, наведено је да двије године неће бити корекција. Прошло је седам година и све чешћа су писма, дописи и захтјеви за састанке на ову тему. Можда и оправдано јер треба имати у виду и оне чији је коефицијент низак - рекао је Беванда за Глас Српске.

Он је додао да је сигуран да нико не може рећи да су добро плаћени војници, полицајци, инспектори и они чији рад је често изложен разним ризицима.

- То је одлука коју доноси Савјет министара на основу Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, па ћемо ускоро видјети да ли ће бити прихваћена ова иницијатива - рекао је Беванда, који је и замјеник предсједавајућег Савјета министара.

Беванда сматра и да повећање фискалног оквира од 30 милиона КМ "и није неко велико повећање", наводећи као примјер Чињеницу да институције БиХ имају буџет приближан оном у Кантону Сарајево или трећину или четвртину онога што се потроши у ентитетима.

Он је навео да као бивши министар финансија ФБиХ добро зна да су кључне области у надлежности ентитета, попут образовања, здравства, социјалних давања и нагласио да је сасвим разумљиво да на нивоу БиХ нису потребни тако велики износи у буџету.

- Међутим, имамо много важних институција, све оне морају се финансирати да би биле функционалне и тешко је одредити шта је најпрече и то нам је и најтежи дио посла током консултација са буџетским корисницима. Многи буџет доживљавају као плијен и радо би да га подијелЕ снагом јачег или већег, али то не иде тако - истакао је Беванда.

Када је ријеч о буџету за ову годину, Беванда је навео да Савјет министара још није добио буџетски захтјев из Предсједништва БиХ, а да су консултације са буџетским корисницима завршене прије два мјесеца, додајући да не би требало да буде много корекција.

Говорећи о поравнању прихода од ПДВ-а и шта би требало урадити да се ово питање заувијек ријеши, Беванда је навео да, уколико би било могуће имати фиксне коефицијенте на које би пристали сви, онда би то било неко стално и трајно рјешење.

- У садашњем начину расподјеле, на примјер, Брчко дистрикт има фиксни коефицијент од 3,55 одсто, али не значи да су они увијек на добитку. На крају, они немају ни мотив да привлаче инвеститоре и привреднике да троше у Брчко дистрикту јер им увијек припада исто новца што, с друге стране, изазива незадовољство ентитета - рекао је Беванда и додао да су ово ствари за дубљу и стручну анализу на коју коначну ријеч дају владе.

Беванда сматра и да је добро да је сарадња Савјета министара и влада Републике Српске и Федерације БиХ што интензивнија јер се тако могу избјећи нека неразумијевања и олакшати доношење и реализовање неких одлука.