latinica  ћирилица
13/01/2020 |  10:35 ⇒ 11:54 | Аутор: sputniknews.com

Влада Црне Горе спремна за дијалог са Митрополијом

Зоран Пажин, потпредјседник Владе Црне Горе, саопштио је да је Влада спремна да, без одлагања, отпочне дијалог са свим вјерским заједницама о примјени Закона о слободи вјероисповести.

Спремна је да разговара са Митрополијом црногорско-приморском и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор, изјавио је Пажин.

Пажин је рекао да је спреман за разговор чим Митрополија искаже спремност за овом врстом дијалога и истакао да ниједна држава у региону, па ни шире, нема закон који је дуже и пажљивије припреман и око којег су вођене детаљније и отвореније консултације са свим заинтересованим субјектима у држави и изван ње.

- Овај закон је усвојен да би сви у Црној Гори имали једнако право да, по својој савјести, буду или не буду вјерници било које вјероисповијести, и да би закони једнако важили за све - нагласио је Пажин, пренијела је РТЦГ.

Потпредсједник Владе је подсјетио да су од 2015. године организовани бројни јавни скупови о Нацрту закона, да су све вјерске заједнице и други заинтересовани субјекти коментарисали Нацрт закона, као и да су представници Владе више пута имали појединачне консултације са свим вјерским заједницама.

- Првобитни законски текст је знатно измијењен, будући да је Влада прихватила све приједлоге вјерских заједница који су били у складу са међународним правним стандардима и јавним интересом, а Влада је затражила мишљење Венецијанске комисије и уврстила у Предлог закона све препоруке овог стручног тијела Савјета Европе - изјавио је Пажин.

Рекао је да не вјерује да ће предстојећи избори у Црној Гори протећи у знаку бесмислених подјела и расправа о томе које су вјере и нације у Црној Гори старије и заслужније.

- Црна Гора је имала и превише горких историјских искустава, и сопствених и код својих сусједа, да би дозволила да оваква ретроградна реторика данас било коме донесе озбиљнију политичку корист - казао је он.

Пажин је закључио да Влада Црне Горе нема разлога да бјежи од приче о резултатима свог рада.

- Захваљујући оваквој државној политици, у Црној Гори су од обнове независности удвостручене плате, утростручени приходи од туризма, данас је Црна Гора пуноправна чланица НАТО-а и једна од најбрже растућих економија Европе. Немам никакве сумње да грађани веома добро знају у каква беспућа и деструкцију води политика етничке и вјерске мржње и сукоба. Зато сам увјерен да ће грађани дати повјерење оној политици која не дијели чланове породица, пријатеље и комшије по вјери и нацији и која је окренута будућности, напретку грађанске државе и вишем квалитету живота за све - закључио је Пажин.