latinica  ћирилица
13/01/2020 |  10:44 ⇒ 12:39 | Аутор: klix.ba

Пријава против Мектића Тужилаштву БиХ због злоупотребе положаја

Савјетник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хофман поднио је кривичну пријаву против Драган Мектића, сада већ бившег министра безбједности у СМ БиХ, за кривично дјело повреда равноправности човјека и грађана, а у вези са злоупотребом положаја.
Драган Мектић (фото: M. Tabaković) -
Драган Мектић (фото: M. Tabaković)

Мектић је пријављен, како је наведено у кривичној пријави предатој Тужилаштву БиХ, за период у децембру 2019. док је још обављао дужност министра безбједности.

Наиме, 4. децембра Гранична полиција БиХ доставила је приједлог кандидата за члана Одбора за жалбе полицијских службеника, јер је 22. новембра дотадашњем члану Семиру Пашанбеговићу престао радни однос у ГП БиХ. За новог члана је управо предложен Хофман.

Мектић је испред Министарства безбједности, практично у посљедњим данима мандата, одговорио да би именовањем Хофмана била нарушена национална структура Одбора, те је од ГП БиХ тражила другог кандидата.

Хофман у пријави цитира члан 10. Закона о независним и надзорним тијелима полицијских структура БиХ, и тврди да из њих произилази да његовим именовањем не би била нарушена национална структура.

Актуелни чланови Одбора за жалбе полицијских службеника долазе из сва три народа. Тако су из реда Бошњака Самир Ризво и Мерима Шендеровић, из реда Хрватра Жељко Богут и Љубан Главочанин, а из реда Срба Љубиша Пандуревић и Слободан Крстић.

Хофман истиче да чланком 10, тј. ставом 2. није прописана размјера заступљености конститутивних народа.

Тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је 30. децембра оптужницу против Драгана Мектића и још три особе због злоупотребе положаја.

Према наводима оптужнице, наведене особе су злоупотребом положаја починиле кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, а документована су различите злоупотребе положаја највиших службеника у Министарству безбједности БиХ приликом реализовања међудржавног пројекта прекограничне сарадње у ватрогасној области, а који је финансирала делегација Европске уније у БиХ, чија је вриједност пројекта била 198.454 евра.