latinica  ћирилица
13/01/2020 |  11:40 | Аутор: СРНА

Иницијатива да ђаци поријеклом из Српске уче о отаџбини

Генерални конзул БиХ у Франкфурту Лучиано Калужа изјавио је Срни да је покренута иницијатива да ученици поријеклом из Републике Српске, који живе у Њемачкој, у оквиру допунске наставе на српском језику уче о историји, географији и култури Српске.
Ђаци - Фото: илустрација
ЂациФото: илустрација

Настава на српском језику тренутно се изводи према плану и програму Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, али је, на основу потребе дјеце поријеклом из Републике Српске која је похађају или су се изјаснила да желе да је похађају, план да буде допуњена овим градивом.

Калужа је навео да је иницијатива покренута након разговора са представницима удружења у Њемачкој која окупљају претежно чланове поријеклом из Српске, а добила је подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, као и Његовог преосвештенства владике диселдорфског и њемачког Григорија, који је изразио спремност да се укључи у овај пројекат.

- На састанку са Додиком закључено је да Министарство просвјете и културе Републике Српске у најскоријем року интензивира ранију сарадњу и покрене ову иницијативу према Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије, како би што прије био усаглашен модалитет заједничке организације допунске наставе у иностранству. Додик је дао пуну подршку иницијативи и ставио на располагање ресурсе за њену реализацију, са чим је у потпуности сагласна и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић - рекао је Калужа.

Он је навео да је одржан и састанак са директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем, који је нагласио да су концепт и материјали за допуну уџбеника за допунску наставу већ припремљени, те да је на нивоу министарстава потребно донијети коначну одлуку о усаглашавању и спровођењу овог процеса.

- Како бисмо прикупили додатне информације одржано је неколико састанака и са генералним конзулима Србије у Франкфурту и Диселдорфу, као и координатором за допунску наставу за Европу, коју организује Србија - истакао је Калужа.

Према његовим ријечима, ријеч је о врло обимном послу, због чега је веома важна координација између конзулата БиХ и Србије, наставника и ученика.

- Генерални конзулат БиХ у Франкфурту и ја лично спремни смо да се максимално ангажујемо током овог процеса, како бисмо заједно што прије нашли модел који би гарантовао да ученици добију додатна знања из отаџбине на којима инсистирају. Спремни смо да координишемо цијели процес - поручио је Калужа.

Калужа је подсјетио да Министарство цивилних послова у Савјету министара финансира допунску наставу за дијаспору БиХ и да је потребно радити на кориштењу дијела и тих средстава за подршку у организовању допунске наставе на српском језику.

Он је рекао да ученици који су се изјаснили да уче српски језик похађају допунску наставу коју организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије, а уџбеници садрже лекције из географије, историје и културе Србије.

- Неспорно је право родитеља и ученика да се изјасне коју допунску наставу желе да похађају и то право им морамо и у пракси гарантовати. Осим тога, први пут и дјеца из Србије би на овај начин кроз редовну наставу стекла додатна знања о Републици Српској, што је такође веома значајно - рекао је Калужа.

Због недавних трендова у миграцији становништва број дјеце из Републике Српске у Њемачкој је повећаван, што је разлог више за озбиљније схватање питања њиховог образовања, које је императив како би били сачувани идентитет и култура српског народа.