latinica  ћирилица
13/01/2020 |  12:15 ⇒ 14:06 | Аутор: Агенције

Филипини: Вулкан само што не експлодира, људи у паници (ВИДЕО)

Усијана лава излази данас из филипинског вулкана Таала послије изненадног избијања пепела и паре због чега су мјештани били приморани да бјеже.
Филипини - Фото: AP
ФилипиниФото: AP

За сада нема извјештаја о настрадалим или о већој штети од ерупције вулкана Таал јужно од главног града која је почела јуче.

Облаци пепела проширили су се око 100 километара сјеверно од вулкана и стигли до престонице Маниле, па је услиједило  затварање главног аеродрома у земљи и отказивања више од 240 међународних и домаћих летова.

Алтернативни аеродром Кларк, сјеверно од Маниле, је отворен али власти ће и њега затворити ако пепео буде угрожавао летове.

Агенција за ванредне ситуације објавила је да је око 8.000 мјештана премјештено у четрдесетак центара за евакуацију у оближњим провинцијама, али се очекују да ће тај број порасти пошто се склањају још стотине хиљада људи.

Неки становници нису могли да напусту села покривена пепелом, јер није било превоза и због лоше видљивости. Неки су одбили да напусте своје домове и фарме, рекли су званичници.

Градоначелник Балете које се налази на обали језера Таал око вулкана апеловао је да се пошаљу појачања војске и полиције да спријечи растројене мјештане да се враћају назад у своја села да би спасли своје ствари и животиње, зато што вулкан може да експлодира у сваком тренутку.

Вулкан Таал, на острву у истоименом језеру, активирао се јуче и почео да избацује пару, пепео и каменчиће у висину од 10 до 15 километара.

Подигнут је ниво опасности око Таала за три степена, на ниво четири што значи непосредна опасност од ерупције. Ниво пет је највиши, а означава да је опасна ерупција у току и да би могла да погоди ширу зону из које би људи морали да се евакуишу.

Главни вулканолог института Антонио Борнас рекао је да је лава избијала рано данас из вулкана док се смирило избацивање пепела и паре. Рекао је да је тешко процијенити када ће ерупција престати, а овај вулкан се на сличан начин активирао и 1970-их, што је трајало око четири мјесеца.