latinica  ћирилица
13/01/2020 |  12:18 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Српска остаје војно неутрална (ФОТО)

У карасни Козара у Бањалуци одржан је пријем поводом Божића, који је организовала команда Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ.

У Цркви Светих новомученика јасеновачких претходно је служена литургија.

Пријему је, између осталих, присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, те делегација Народне скупштине Републике Српске.

Додик је честитао Божић присутнима, поздравивши их традиционалним хришћанским поздравом "Мир Божији, Христос се роди".

Он је припадницима Оружаних снага пожелио да раде и дјелују у миру и да пензију дочекају у миру.

Додик је истакао да жели да улога представника Републике Српске у заједничким институцијама буде видљива, поручивши да ће најважније одлуке које се доносе на нивоу БиХ, прије тога бити донесене у НСРС и институцијама Српске.

Фото: РТРС

- Не желим да представници Срба у заједничким институцијама буду без става - истакао је Додик, захваливши свима који су учествовали у прослави 9. јануара - Дана Републике Српске.

Додик је поручио да Република Српска остаје на путу војне неутралности.

- Република Српска има намјеру да сваку одлуку везану за интеграције, прије свега, да на одлучивање народу путем референдума који је обавезујући за оне који у име Срба дјелују у Сарајеву - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је подсјетио да је НАТО бомбардовао Србе, користио осиромашени уранијум и нанио велику штету српском народу.

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић, који је домаћин пријема, рекао је да ће тражити да представници Срба и Републике Српске у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ раде часно и заштите интересе свих Срба који тамо раде.

- Истовремено тражим од вас да не смијете ићи на штету интереса Бошњака, Хрвата нити било кога. Нама штета других не треба, нама је довољно да заштитимо своје интересе - поручио је Околић i изразио наду да ће у томе имати подршку српског члана Предсједништва БиХ који их је увијек подржавао

Епископ бихаћко-петровачки Сергије благословио је свечану трпезу, пожеливши свима мир и слогу.