latinica  ћирилица
13/01/2020 |  12:38 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Подгорица: Новинари саслушани, пуштени на слободу

Главни и одговорни уредник портала ИН4С, Гојко Раичевић и уредник портала Борба, Дражен Живковић, пуштени су да се бране са слободе послије саслушања у Основном државном тужилаштву. Они су ухапшени због сумње да су извршили кривична дјела изазивање панике и нереда. Подршку испред Тужилаштва дали су им функционери ДФ-а.
Живковић и Раичевић (Фото: in4s.net) -
Живковић и Раичевић (Фото: in4s.net)

Они се терете да су у недјељу, 12. јануара, изазвали панику у јавности објављивањем лажних вијести у вези са догађајем у вили Горица у Подгорици, без претходне провјере информације.

Раичевић је након саслушања рекао да се несумњиво ради о завјери полиције, судства и тужилаштва, којом координише Америчка амбасада, истакавши да није случајно што су баш јуче ухапшени Дражен Живковић и он.

Он је рекао да је то најавила и америчка отправница Џуди Куо, која је неизоставан фактор неких медија, који су већ јуче цртали мете, и одредили које су то кривичне одредбе.

- Након хапшења младе колегинице Анђеле Ђикановић, ја сам својим пријатељима рекао, сљедећи сам ја. Као што њено хапшење није било случајно, ништа није случајно, јер је ту "супер" НАТО антихибридни тим са разноразним форензичким методама, који са одређеним аналитичарима из Србије, цртају мете порталу ИН4С - навео је Раичевић.

Раичевић је причао о питањима која је редакција ИН4С постављала премијеру Црне Горе Душку Марковићу и на која нису добили одговор, а за која он сматра да су убрзали ово хапшење.

Раичевић је рекао да је о вијести због које је приведен и притворен, добио потврду од два различита извора, те да је и поред тога опрезно на крају наслова стављен и знак питања, и да је након објављеног демантија Управе полиције и то објављено, те да је у том смислу испоштован новинарски стандард.

У вили "Горица" у Подгорици, коју за пријем високих гостију и делегација из иностранства користе црногорски предсједник Мило Ђукановић и влада те државе, у недјељу по подне се запалила разводна кутија, а квар је брзо саниран.

Портали Борба и ИН4С пренијели су јуче да се у вили Горица догодила експлозија и да су на лице мјеста упућене ватрогасне екипе и полиција.

Центар за истраживачко новинарство Црне Горе изразио је најоштрији протест због хапшења Раичевића и Дражена Живковића.

- Ово је други случај у посљедњих неколико дана да се новинари хапсе због наводног ширења панике и нереда и објављивања лажних вијести. По нашем мишљењу, ова хапшења, чак и када се утврди да је ријеч о неистинама и кршењу етичког кодекса новинара, недопустива су и смишљена да би се ограничила људска права и слободе и створио осећај правне несигурности. Највећи произвођач лажних вијести у Црној Гори је управо ова власт која креира амбијент страха и шири панику због наводне одбране државе од спољних непријатеља и сопствених грађана. Тако се стављају под тепих кључни проблеми државе - изостанак реформи, недостатак владавине права и корупција на највишем нивоу, а у Црну Гору на мала врата уводи ванредно стање. На то указују не само хапшења новинара, већ и цијелог једног посланичког клуба - казали су из ЦИН-ЦГ.

ЦИН-ЦГ апелује на све новинарске посленике да уз поштовање професионалних стандарда и Кодекса обрађују теме од јавног интереса.

Подсјећамо, подгоричка полиција ухапсила је главне и одговорне уреднике црногорских портала Борба и ИН4С Дражена Живковића и Гојка Раичевића због сумње да су извршили кривична дјела изазивање панике и нереда, саопштила је црногорска Управа полиције.

Извор: ИН4С/Спутњик