latinica  ћирилица
13/01/2020 |  13:12 | Аутор: СРНА

Оптужница због злочина над Србима у Буквику

Тужилаштво Брчко дистрикта подигло је оптужницу против Сенада Халкића осумњиченог за убиство и злостављање српских цивила током војне акције на буквичком платоу у Брчком у септембру 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

У саопштењу Тужилаштва Брчко дистрикта наводи се да је Халкић, рођен 1968. године у Подгредини код Цазина, оптужен да је као командир извиђачко-диверзантског вода у 108. бригади ХВО-а, заједно са више припадника те формације, физички злостављао лице чији су иницијали В.В, док су В.Ђ. и његов малољетни син С.Ђ. убијени из аутоматског наоружања.

Поступајући у фази претходног саслушања, Основни суд дистрикта потврдио је оптужницу, потврђујући тако основану сумњу да је оптужени починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва за које се терети, наводи се у саопштењу.

Припадници хрватско-муслиманских паравојних снага су од 14. до 17. септембра 1992. године убили 69 Срба из буквичког краја.

Порушено је 530 домаћинстава, а око 2.500 Срба из Буквика и околних села одведено је у логоре у Горњем Рахићу, Маочи, Бодеришту, Боћу, Бијелој, те на подручју Тузле.

За овај злочин на осам година затвора осуђен је Менсур Ђакић, бивши командант Првог батаљона 108. бригаде ХВО-а.

Према другостепеној пресуди Апелационог одјељења Суда БиХ од 14. јуна прошле године, Ђакић је проглашен кривим што је из непосредне удаљености посматрао припадника батаљона којим је командовао како убија три заробљена лица српске националности, пропустивши да изврши нужне и разумне мјере да казни починиоца.

Апелационо одјељење је Бегзада Кајтазија ослободило оптужби да је током војне акције на село Буквик убио двије Српкиње - Милку и Радојку Брестовачки.