latinica  ћирилица
13/01/2020 |  15:10 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Српска формирана са намјером да буде независна држава (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска формирана 9. јануара 1992. године са намјером да буде независна држава.
Милорад  Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Ми смо политички циљ тог времена редуковали Дејтонским споразумом и прихватли да останемо у БиХ коју чине два ентитета и три конститутивна народа - рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, коментаришући изјаву предсједника Србије Александра Вучића да Републике Српске не би било без Србије и да је Српска један од приоритета дјеловања Србије.

Додик је истакао да ентитети могу без БиХ, али да БиХ не може без ентитета.

- Те расправе нису завршене и неопходно је да буду вођене зато што многи у БиХ покушавају да држе лекције и да намећу неке процесе без права - истакао је Додик.

Додик је рекао да је првак у томе високи представник, који је малтретирао цијелу јавност у БиХ више од 20 година, намећући рјешења која су изван Дејтонског споразума и Устава "и који се у протекла два дана дрзнуо да тумачи Устав".

- Високи представник није за то задужен и не може он да тумачи Устав, али у недостатку да ради било шта смислено, онда се додворава Бошњацима у Сарајеву, и то је његов основни задатак у овом времену - истакао је Додик.

Додик каже да се високи представник додворава Бошњацима тако што критикује Републику Српску "и пријети да ће он нешто у Савјету безбједности неког да обавијести".

- Нека изволи, није први пут. Сваки пут када оде тамо да лаже против Републике Српске износећи нетачне ствари покупи оно што је писала "Слободна Босна" и неки други муслимански медији и то преноси као став у Савјет безбједности. Научили смо то, ништа нам то не смета - каже Додик.

Додик је поновио да Република Српска има све одлике државе - своју територију, народ, те извршну, законодавну и судску власт.

- Овдје постоји народ који живи ову Републику као државу, свидјело се то њему или не. Нека обавјештава кога хоће и Савјет безбједности - истакао је Додик.

Додик је рекао да ће се високи представник у БиХ морати навикнути на то да су Срби у Републици Српској загледани у Србију.

- Драго нам је да Србија помаже Републику Српску и ја сам захвалан руководству Србије, прије свега, предсједнику Александру Вучићу за сву помоћ коју је Српска добила посљедњих година - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, сви претходни званичници Србије, од Слободана Милошевића, Зорана Ђинђића, Војислава Коштунице, Бориса Тадића имали су добар осјећај према Републици Српској, али су сви имали различите могућности да помогну или не помогну.

Он је оцијенио да Република Српска сада има највећи облик помоћи од Србије, те да има потенцијал да се сама политички брани.

Додик је захвалио Министарству одбране Србије што је у Стратегији одбране Србије дефинисало очување Републике Српске као приоритет спољне политике.

"То је нешто што се први пут појављује и ми то поздрављамо. Наш одговор ће бити да тражимо да Оружане снаге БиХ што је више могуће заједничких вјежби организују са Србијом. Мислимо да је то сасвим нормално, да је потребно и није уперено против било кога", истакао је Додик.

Коментаришући најаву министра финансија и трезора у Савјету министара Вјекослава Беванде да би могла бити повећана основица за обрачун плата у заједничким институцијама, Додик је рекао да није против тога уколико за то постоје унутрашње резерве у оквиру буџетског оквира којим се располаже.

- Повећање буџетског оквира није могуће - нагласио је Додик.

На питање да ли је могуће повећање основице за повећање плата у Оружаним снагама БиХ, Додик је рекао да Оружане снаге имају своју ставку у оквиру буџета БиХ, те да би се прерасподјелом одређених средстава могли створити услови за то.