latinica  ћирилица
13/01/2020 |  16:16 ⇒ 17:53 | Аутор: РТС

"Џокеру" највише номинација за Оскара – 11

Мрачна прича са Хоакином Финиксом "Џокер" освојила је 11 номинација за Оскара, укључујући и номинацију за најбољи филм.
Хоакин Финикс као Џокер - Фото: Screenshot
Хоакин Финикс као ЏокерФото: Screenshot

Остварења "Прича о браку", "1917", "Било једном му Холивуду", "Паразит", "Ирац", "Ford v Ferrari", "Jojo Rabbit" и "Мале жене", такође су у трци за престижну награду Америчке филмске академије и титулу најбољег филма.

Америчка филмска академија почела је да објављује номинације за Оскара. Џокер предњачи у броју номинација са 11. Позлаћену статуету у категорији Најбољи филм однеће аутори једног од остварења Џокер, Прича о браку, 1917, Било једном му Холивуду, Паразит, Ирац, Ford v Ferrari, Jojo Rabbit и Мале жене, јавља Ројтерс.

Оскару за најбољу мушку улогу надају се Антонио Бандерас за улогу у филму Бол и слава, Леонардо Дикаприо ("Било једном у Холивуду"), Адам Драјвер ("Прича о браку"), Хоакин Финикс ("Џокер") и Џонатан Прајс ("Двојица папа"). 

За најбољу женску главну улогу номиноване су Синитија Ериво ("Харијет"), Скарлет Јохансон ("Прича о браку"), Сирша Ронан ("Мале жене"), Шарлиз Терон ("Оне су бомбе") и Рене Зелвегер ("Џуди"), пише Варајети.

Кандидати за Оскара за спорену мушку улогу су Том Хенкс ("A Beautiful Day in the Neighborhood"), Ентони Хопкинс ("Двојица папа"), Бред Пит ("Било једном у Холивуду"), Џо Пеши ("Ирац") и Ал Паћино ("Ирац").

Са церемоније доделе Оскара за режију могао би да понесе Бонг Џон Хо ("Паразит"), Сем Мендес ("1917"), Тод Филипс ("Џокер"), Мартин Скорсезе ("Ирац") или Квентин Тарантино ("Било једном у Холивуду").

За најбољи анимирани филм у конкуренцији за Оскара су "Како тренирати змаја – Скривени свијет", "Прича о играчкама 4", "Изгубио сам тијело", "Клаус" и "Недостајућа карика".

За најбољи страни филм кандидовани су пољски "Корпус Кристи", македонски "Земља меда", "Јадници" из Француске, "Бол и слава" из Шпаније и "Паразит" из Јужне Кореје. 

Церемонија 92. додјеле награда Америчке филмске академије биће одржана 9. фебруара и другу годину заредом неће имати домаћина свечаности.

ТВ мрежа Еј-Би-Си традиционално преноси најважнији догађај у свијету филма, а број гледалаца порастао је прошле године 12 одсто – на 29,6 милиона.