latinica  ћирилица
13/01/2020 |  19:04 ⇒ 19:06 | Аутор: СРНА

Савјет министара ће се базирати на економију и горућа питања

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да ће нови сазив Савјета министара свој рад базирати на економији, раду и тражењу рјешења за горућа питања, као и да ће координисати активности са другим нивоима власти у БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Током данашњег састанка Кошарца са амбасадором Аустрије у БиХ Урлике Хартман констатовано је да су политичка стабилност и владавина права од изузетног значаја за привреднике и стране инвеститоре, саопштено је из Министарства.

Саговорници су разговарали и о политичкој и економској ситуацији у БиХ, те могућностима побољшања привредне сарадње са Аустријом.

Када је ријеч о напретку БиХ на европском путу, Кошарац је поручио да су интеграције у ЕУ спољнополитички приоритет БиХ, наводи се у саопштењу.

Кошарац је истакао значај страних инвестиција у БиХ, те нагласио да ће њихова промоција бити један од приоритета Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара у овом мандату.

Посебна пажња посвећена питању уједначавања законских прописа Републике Српске и Федерације БиХ, како би пословање иностраним инвеститорима било олакшано, а у том контексту поменута је потреба стварања јединственог економског тржишта у БиХ.

Ресорни министар је указао и на потребу да се развој приватног сектора охрабри, те нагласио да ће Министарство на основу сарадње са ентитетским министарствима, императивно радити на заштити домаће производње, уз уважавање и поштовање међународних уговора и обавеза БиХ.

У саопштењу се наводи да је током астанка било ријечи и о сарадњи у области пољопривреде, посебно органске производње, гдје Аустрија има водећу позицију.

Кошарац оцијенио је да би БиХ изузетно користила размјена искустава са Аустријом, превасходно у креирању и примјени легислативе и стандарда у овој области.

Акценат је стављен и на сарадњу у области виноградарства и винарства, будући да је Аустрија чланица Међународне организације за виноградарство и винарство.

Кошарац подсјетио је да у БиХ традиционално присутна производња вина, посебно у херцеговачком крају, те изразио наду да ће Аустрија пријатељским савјетима помоћи БиХ.

У том контексту, саговорници су усагласили да би било пожељно организовати узвратне експертске посјете с циљем размјене искустава.

У саопштењу се наводи да је тема разговора била и унапређење туристичких потенцијала у БиХ, те се Кошарац посебно осврнуо на могућност развоја сеоског туризма, за који је истакао да може бити шанса БиХ.

Током састанка било је ријечи и о изградњи одлагалишта нуклеарног отпада на локалитету Трговска гора у Хрватској.

Кошарац је рекао да ће питање Трговске горе у личној агенди третирати као приоритет, те да ће учинити све, у складу са уставним и законским надлежностима, да дође до дијалога са Хрватском у што краћем року.

Амбасадор Аустрије је у том контексту нагласила да разумије забринутост БиХ, те пружила подршку настојањима да ово питање буде ријешено.

Она је истакла да Аустрија у потпуности подржава тежње БиХ ка европским интеграцијама.