latinica  ћирилица
13/01/2020 |  19:41 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Црна Гора: Уредници портала пуштени да се бране са слободе

Уредници просрпских портала ИН4С и Борбе у Црној Гори Гојко Раичевић и Дражен Живковић пуштени су да се бране са слободе, након што су ухапшени под сумњом да су починили кривично дјело изазивање панике и нереда. Раичевић и Живковић су пред тужиоцем у Подгорици одбацили оптужбе, а подршку су им пружила новинарска удружења Црне Горе, Србије и Републике Српске и Одбор за дијаспору Србије.

По изласку из притвора Раичевић је нагласио да је за вијест о експлозији у вили Горица, од које се оградио знаком питања, имао два извора. Одбацио је оптужбе да је та информација изазвала панику и нереде у Црној Гори.

- Након што сам добио прву информацију да је била екплозија у вили "Горица" добио сам другу инфомрацију од човјека који је пролазио поред полицијског службеника и из мотороле чуо да је дошло до екплозије у тој вили - изјавио је Раичевић.

Уредник портала ИН4С каже да је хапшење њега и још двоје колега, како тврди, организовала власт Црне Горе уз подршку НАТО-а. Такозвани НАТО антихибридни тим, каже Раичевић, примјењује бројне методе против медија који су на Западу означени кao проруски.

- То је ако се сјећате, а сјећамо се сви, најавила на округлом столу Џуди Коу америчка службеница у амбасади - изјавио је Раичевић.

Да нема бића кривичног дјела која се приписују уредницима Гојку Раичевићу и Дражену Живковићу, тврди координатор Правног савјета портала ИН4С и адвокат Владан Бојић.

- Да би ово дјело постојало, потребно је да је оно у стварности изазвало нереде, узнемирења, панику, осујећење неке државне одлуке и тако даље. Тога није било, тако да дјела нема - изјавио је Бојић.

Из Информативне службе српских медија оштро негодују због хапшења новинара. И они власт Црне Горе оптужују да, како кажу, по налогу НАТО-а онемогућава њихов рад.

Центар за истраживачко новинарство Црне Горе истиче да би и у случају да је доказано кршење етичког новинарског кодекса ова мјера власти Црне Горе била неодговарајућа и, по њиховом мишљењу, планирана је да би ограничила основна људска права. Из Удружења новинара Црне Горе саопштавају да је недопустиво медијске слободе регулисати пендрецима и лисицама:

- Медијске слободе не могу постојати, нити се могу тражити изоловано док у самој заједници нема слободе. Овим поводом обратићемо се свим партнерским удружењима из региона, међународним новинарским асоцијацијама, као и другим важним међународним адресама, тражећи основно право да се каже да је цар го - поручили су из Удружења новинара Црне Горе.

Хапшење колега Гојка Раичевића и Дражена Живковића, и претходно уреднице портала ФОС медија Анђеле Ђикановић, осудили су предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта, Удружење новинара Србије и Удружење новинара Републике Српске.