latinica  ћирилица
14/01/2020 |  00:00 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Срећна православна Нова година! (ФОТО)

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, прославиле су Нову годину.

Званичници Републике Српске честитали су православну Нову годину свим грађанима.

Дочек Нове године по јулијанском календару, организован је широм Републике Српске.

У православним храмовима у Бањалуци служен је молебан. У порти Храма Христа Спаситеља наступили су Ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша", Градски тамбурашки оркестар и етно група Искон. Велики број Бањалучана славио је улазак у православно ново љето у кућној атмосфери.

У приједорској регији, прослава православне Нове године, организована је само у Новом Граду. Традиционално, на Тргу Младена Ољаче, у организацији општинске управе, славило се уз кувано вино и забавни програм.

Нови Град (Фото: РТРС)

У Градишци је наступила група Галија.

Фото: РТРС

Славило се и у добојској регији. Добој, Дервента, Теслић и Станари организовали су дочек на отвореном. У Добоју је одржан концерт оркестра Перице Јаћимовића, а потом је наступила и естрадна умјетница Тина Ивановић.

За разлику од међународне Нове године када није било организованог дочека у Источном Сарајеву, грађане је ноћас на Тргу Србије у Источном Новом Сарајеву забављао Сергеј Ћетковић. На Јахорини су наступили Дарко Лазић и Николина Ковач.

Источно Ново Сарајево (Фото: СРНА)

Дочек је организован и у Фочи. Неколико стотина Фочака Нову годину дочекало је на Тргу краља Петра, уз ужичке Боеме, кувано вино и планински чај. Ватромет и храмовна звона огласили су Мали Божић и долазак православне 2020. године. У Светосавском храму служен је молебан за успјешну и благословену нову годину.

Фоча (Фото: РТРС)

И Требиње се опредијелило за дочек на отвореном. Требињце и њихове госте у Нову годину увео је Бане Мојићевић.

И на Градском тргу у Бијељини организован је дочек. Међутим, велики број Сембераца поноћ је дочекао у кругу породице.

Бијељина (Фото: РТРС)

У Брчком, славље је организовано на платоу Булевара Мира. Долазак Нове године обиљежен је ватрометом, а организатор дочека било је Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Брчко.

Брчко (Фото: РТРС)

Прослава Православне Нове године организована је и у оближњем Пелагићеву на Тргу 9. јануар.

Становници Дервенте дочекали су ново љето на Тргу православља уз музику, кувано вино и ватромет.

Дервента (Фото: СРНА)

Moдричaни су Нoву 2020. гoдину пo јулиjaнскoм кaлeндaру дoчeкaли први пут нa oтвoрeнoм. Иaкo je билo изузeтнo хлaднo вријeмe, нa Tргу Mилaнa Jeлићa oкупиo сe вeлики брoj Мoдричaнa.

Модрича (Фото: Вечерње новости)

Шамчани су Нову годину дочекали на градском тргу уз кувано вино, музику и ватромет, у организацији општинске управе Шамац.

Неколико стотина мјештана дочекало је Нову годину уз музику, кувано вино и ватромет на школском игралишту у Кравици код Братунца заједно са гостима из сусједних села и Сребренице.

Улазак у Нову годину православни вјерници на подручју општине Прњавор обиљежили су цприсуством молебанима у Храму Светог великомученика Георгија у Прњавору и Храму Светог Саве у приградском насељу Слатина.

Молебан је у поноћ служен и у Храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу.

Котор Варош (Фото: СРНА)