latinica  ћирилица
14/01/2020 |  08:06 ⇒ 09:48 | Аутор: РТРС

Православна Нова година дочекана широм Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Грађани Србије дочекали су Нову годину по Јулијанском календару на трговима и у угоститељским објектима.
Храм Светог Саве у Београду (фото:Sputnik/Предраг Васиљевић) -
Храм Светог Саве у Београду (фото:Sputnik/Предраг Васиљевић)

У Београду, православна Нова година традиционално је дочекана испред Храма Светог Саве, где је одржан молитвени скуп подршке народу у Црној Гори, на Косову и Метохији и свим српским крајевима.

Молебан је служио патријарх српски Иринеј са свештенством.

Скупом на Светосавском платоу уједно је пружена подршка српском народу у Црној Гори, на Косову и Метохији и у свим српским крајевима поводом недавног усвајања спорног Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори.

У Новом Саду, европској престоници културе 2021, православна Нова година слављена је на чак 50 локација са више од 200 умјетника из 10 земаља.

Нову годину је на отвореном дочекало више хиљада Нишлија. Њих је у парку Светог Саве забављао Ален Адемовић.

Ниш (Фото: Вечерње новости)

Густа магла и спољна температура од минус два степена, нису покварили добру атмосферу и расположење на Градском тргу у Руми. Неколико хиљада посјетилаца широм Срема а и даље, уживало је уз музику Горана Бреговића и његовог Оркестра за свадбе и сахране, који су направили фантастичну забаву.

Горан Бреговић (Фото: Вечерње новости)

Ваљевци су Нову годину дочекали уз суграђанина Игора Старовића и групу Дивљи кестен на Градском тргу. 

Неколико стотина Зрењанинаца у магловитој и хладној празничној вечери, окупило се на централном градском тргу да уз хитове Балканике дочека nово љето, уз традиционални ватромет тачно у поноћ.

Пожаревљани су православну Нову годину дочекали на Тргу ослобођења уз Симфонијиски оркестар који је, уз класичне мелодије, свирао рок хитове и филмску музику.

Госте Врњачке Бање, која је прошле године имала рекордних милион туристичких ноћења, забављали су Стефан Живојиновић и Драгана Мирковић, а у поноћ је уприличен ватромет.

Сурдулица већ 11 година за своје грађане организује дочек. Прво су наступили трубачи, а потом и Саша Матић. Послије ватромета у поноћ, организовано je весеље.

Крагујевац је послије више година имао организовани дочек, а поред локалних бендова наступили су и Неверне бебе.

Крагујевац (Фото: Вечерње новости)

Крушевљане је забављао Тропико бенд.

У Јагодини је поред више од 6.000 грађана наступио Аца Лукас.

На Тргу Светог Ђорђа у центру Сомбора неколико стотина грађана, углавном млађих, дочекало je православну Нову годину. 

Послије вишегодишње паузе и Лесковчани су имали прилику да Нову годину дочекају на отвореном, уз музику, бесплатне топле напитке и поноћни ватромет. Са бине на популарној Широкој чаршији забављала их је Наташа Беквалац, а њеном концерту претходио је наступ трубачког оркестра Елвиса Бајрамовића, побједника прошлогодишњег Сабора трубача у Гучи.

Први пут ове године и Пожаревац се придружио градовима који организују улични дочек православне Нове године. Музички програм одржан је на Тргу ослобођења, уз хор Одјек, ансамбл Нови музички талас и оркестар Гвардија. Они су изводили најпознатија дјела класичне, поп, рок и филмске музике, уз неизоставни валцер, праћени аплаузима публике свих генерација. 

Пожаревац (Фото: Вечерње новости)

Нова година дочекана је у Кули, уз Жељка Јоксимовића. Са њим је ватромет у поноћ дочекала публика из кулске, као и сусjедних општина Врбас, Оџаци и Бачка Топола. 

Дочек на Космету

Програм прославе Нове године по јулијанском календару на Косову и Метохији почео је прво за најмлађе, када је у подне организована "Улица отвореног срца".

Приредба за најмлађе била је пропраћена изложбом играчака и различитих реквизита за малишане и њихове родитеље.

Осмијех на лицу и радост дјеце видио се и у Звечану, на трећој по реду академији Удружења родитеља "Подржи ме". Том удружењу које окупља родитеље дјеце са сметњама у развоју на простору Косова и Метохије, уручена је новчана помоћ из Републике Српске за градњу Дневног центра за 144 дјеце и младих са потешкоћама у развоју.

- Досад смо утрошили 105.000 евра. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће његов кабинет помоћи са 51.000 евра - рекао је Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Косову И Метохији.

Долазак православне Нове године уз музички програм славио се уз ватромет и наступе музичара у свим већим српским срединама на Косову и Метохији.

Близу хиљаду грађана сјеверног дијела Косовске Митровице прославио је дочек Нове године на главном шеталишту у близини споменика Кнезу Лазару, а за добру атмосферу били су задужени естрадни умјетници Вања Мијатовић и Жељко Васић.

Привремени орган општине Косовска Митровица и Канцеларија за Косово и Метохију који су организовали дочек на отвореном, дијелили су окупљенима кувано вино, а тачно у поноћ, са куле Звечан, испаљен је вишеминутни ватромет.

Веома весело и масовно, православна Нова година дочекана је и у најсјевернијој општини на Космету - Лепосавићу, гдје су окупљене забављали Едита Арадиновић и Милан Топаловић Топалко.

Лепосавић (Фото: И.Радуловић/Новости)

РТРС/Спутњик/Новости