latinica  ћирилица
14/01/2020 |  08:28 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у Калиновику

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику 1995. године.

Према оптужници, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено петнаестогодишње дијете, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.

На рочишту одржаном 17. децембра свједок Тужилаштва БиХ Един Чајић рекао је да је из командног мјеста Четвртог корпуса такозване Армије БиХ на Звекуши у близини Коњица, по наредби команданта корпуса Рамиза Дрековића привремено пребачен на истурено командно мјесто на Бјелимићима, гдје је као стручно лице артиљерије помагао тадашњем команданту Хамиду Селимовићу.

Чајић је потврдио је да је на подручју Бјелимића било артиљеријско оружје, додајући да се само сјећа хаубица од 122 и 105 милиметара.

- Домет хаубице 122 милиметра са седам пуњења био је 16-17 километара, док је хаубица 105 милиметара досезала 11 километара. Проблем је био недостатак муниције, па се она није могла користити мимо наредбе - посвједочио је Чајић.

Свједок је рекао да је током скоро мјесец и по дана проведених на том подручју, линија раздвајања ишла од кањона Неретве до јужних падина Трескавице, додајући да је неки рејон имао више циљева.

- Када је артиљерија дјеловала извјештај о извршеном задатку се, због специфичне ситуације, подносио телефоном. Ту нема неких докумената - изјавио је Чајић.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.