latinica  ћирилица
14/01/2020 |  08:58 ⇒ 19:37 | Аутор: vecernjenovosti

Џаферовић се састајао са Сулејманијем током рата у БиХ?

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић се за вријеме рата у БиХ, као начелник Центра за безбједност Зенице, сусрео са недавно убијеним иранским генералом Касемом Сулејманијем, подаци су до којих су дошле београдске Вечерње новости из дипломатских извора у Сарајеву.
Сулејмани и Џаферовић - Фото: Novosti.rs
Сулејмани и ЏаферовићФото: Novosti.rs

- Џаферовић, који је познат по томе што је за вријеме рата издавао и бх. документа припадницима злогласног одреда "Ел муџахедин", сусрео се и био је у координацији са иранским генералом Сулејманијем гдје год је требало да учествују припадници Иранске националне гарде у нападима и злочинима на Србе и српске положаје - истичу извори Новости.

Према информацијама извора овог листа, Сулејмани, вођа елитног одреда "Кудс" Иранске националне гарде, један од најмоћнијих људи Блиског истока који је убијен недавно у ваздушном нападу САД у Ираку учествовао је и лично у рату у БиХ 1993. и 1994. године (када се и сусрео са Џаферовићем), а већ у мају 1992. године у такозваној Армији БиХ имао је двадесет специјалаца иранске војске, који су атаковали на српске положаје.

Боравак у БиХ Сулејмани је образлагао својом познатом изреком "Гдје год је муслиманима потребна помоћ, ја сам ту".

Новости наводе да је тако Иранска национална гарда, захваљујући генералу Сулејманију, била прва инострана паравојна формација која је почетком 1992. године доспјела у БиХ и наредних ратних година чинила најмонструозније злочине над Србима.

- Сулејмани је био присутан у БиХ и када су муџахедини ликвидирали Србе одсјецајући им главе са чим је Џаферовић био упознат, али није предузео ни један корак да се починиоци тог гнусног злочина приведу правди - истичу извори овог листа.

За вријеме рата, Сулејмани је у БиХ, како тврде дипломатски извори, дошао као и остали припадници Иранске националне гарде, преко луке Плоче, а били су стационирани у Какњу, Високом, Игману, Травнику, Зеници и Фојници.