latinica  ћирилица
14/01/2020 |  09:47 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Екстремисти из Сирије пребацују се у Либију

Русија ће наставити да улаже напоре у рјешавање ситуације у Либији, потребно је охрабривати све либијске стране на договор, а не рјешавати ствари силом, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Лавров је нагласио да се екстремисти из Сирије пребацују у Либију.

Подсјетио је да су раније лидери Турске и Русије покренули иницијативу за прекид ватре у Либији и да су јуче одржани међулибијски преговори.

- Наставићемо напоре у том смјеру. За сада нису постигнути коначни резултати - навео је Лавров.

- Све напоре које сада улажу и Европљани, међу којима су Нијемци, Французи и Италијани, напоре које улажу сусједи Либије Алжир и Египат, као и Уједињени Арапски Емирати, Турска, Катар, Русија – желимо да ујединимо и сви радимо у истом правцу и подстичемо све либијске стране да дођу до споразума, умјесто да наставе да рјешавају ствари силом - прецизирао је Лавров.

Он је објаснио да су снаге НАТО-а 2011. године бомбардовале либијску државност, а да посљедице те незаконите "авантуре" свијет и, прије свих, сами Либијци још осјећају.

Руски министар рекао је да се екстремисти из Сирије, из Идлиба, пребацују у Либију како би тамо и даље "мутили воду".

Лавров је објаснио да око 90 одсто територије Сирије контролишу легитимне власти, а да на преосталим жариштима терористичке активности, прије свега у Идлибу, екстремисти постепено губе своје положаје.

- Међутим, нажалост, велики њихов дио пребацује се у Либију како би наставио да мути воду у тој земљи - истакао је Лавров.