latinica  ћирилица
14/01/2020 |  10:09 | Аутор: СРНА

Дачић: Послије докумената о Сребреници, претражити западне архиве

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да би историчари из Србије, након објављивања британских докумената о догађајима у Сребреници, требало сада да се посвете изучавању британских и архива осталих земаља о том периоду.
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

- Неће нама сами Енглези, Американци, па чак и Руси дати све те ствари. То мора неко из Србије да иде и да проучава, да тражи - рекао је Дачић.

Он је истакао да у тим архивама не постоје подаци само о Сребреници, те додао да су прије Сребренице били и случајеви "Маркале" и "Васо Мискин" /случајеви током рата у Сарајеву, када су од граната погинули цивили, за шта су оптужени Срби/.

- Гдје су аустријски, њемачки, енглески, мађарски архиви, шта је са руским архивима везано за тај период? - изјавио је Дачић за Телевизију Хепи.

Он је додао да се на основу тога пише историја, али да још није све за историју јер су и даље све те ствари актуелне и о томе се расправља и доносе одлуке, те оцијенио да би велики број одговора на ова питања могао да се сазна када се погледају архиве.

Дачић је као примјер навео Дејтонски споразум и упитао да ли је тадашњи амерички званичник Ричард Холбрук стварно обећао /тадашњем предсједнику Републике Српске/ Радовану Караџићу да неће ићи у Хаг, а /тадашњем предсједнику СР Југославије/ Слободану Милошевићу да Америка неће признати Косово, ако се допусти улазак верификатора на подручје Косова и Метохије.

Дачић је рекао да Србија нема оригинални примјерак Дејтонског споразума са потписом Милошевића, те додао да му је речено да је то уништено у некој поплави у Министарству спољних послова Србије, али да има копију.

Он је навео да су врло богате америчке архиве и да се можда из њих некада сазна да ли је Холбрук нешто обећао Милошевићу.

- Кроз архиве се види и распад Југославије. Из америчке архиве ће се све видјети јер Американци све разговоре снимају, ако је Холбрук заиста нешто обећавао Милошевићу. Милошевићу је он обећао ако се пусте верификатори / верификациона мисија/ на Косово и то питање почне се рјешавати, да Америка никад неће признати Косово - додао је Дачић.

Он је навео да му је покојна Милошевићева секретарица рекла да је Холбрук чак и потписао неки папир, али да нико нема тај папир.

- Све Милошевићеве ствари су послије хапшења заплијенили, чак су му и орден узели. Породица Милошевић нема никакву архиву, зато што је када је Милошевић ухапшен дошла полиција и све однијела - рекао је Дачић.

Он је навео да је Министарство спољних послова са Народном библиотеком Србије покренуло акцију да се дигитализују сви међународни уговори, што је веома битно да би се сачувало за историју.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Дачић је истакао да ће и ове године бити још повлачења признања самопроглашеног Косова.

Према његовим ријечима, у Црној Гори тренутно се спроводи прогон српског народа.

Дачић је навео да у Црној Гори Срби добијају отказе јер су Срби и само зато што се изјашњавају као Срби.

- Па и брат мог шефа обезбјеђења, који је из Бијелог Поља, добио је отказ јер се изјаснио као Србин. То је прогон српског народа - рекао је Дачић.

Он је навео да је циљ да на сљедећем попису у Црној Гори буде што мање Срба, додајући да их је 2003. године било 32 одсто, а сада их је 29 одсто.

- Ми морамо да поставимо наш циљ. Наш циљ је да заштитимо српски народ, да имају право на свој идентитет, да се слободно изражавају као Срби гдје год да су на свијету - истакао је Дачић.