latinica  ћирилица
14/01/2020 |  11:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка: Хапшења због терористичких планова

У више њемачких покрајина полиција је спровела претресе због сумње "припреме тешког насиља које угрожава земљу", чиме власти уобичајено окарактеришу терористичке нападе.
Полиција Њемачке  (Фото:CC0) -
Полиција Њемачке (Фото:CC0)

Државно тужилаштво у Берлину јутрос је спровело претресе у Берлину, Бранденбургу, Сјеверној Рајни Вестфалији и Тирингија.

Тежиште акције су били Берлин и Тирингија.

Према писању дневника Билд, рација се спроводи у исламистичкој сцени и усмјерена је против Чечена.

Тужилаштво је потврдило да је у Бранденбургу, у мјесту Лудвигсфелде, ухапшена најмање једна особа, у Берлину најмање двије, а у Хагену једна особа.

Ухапшени су већ дуже праћени од стране надлежних служби, а за сада је нејасно да ли су набавили наоружање или експлозив.

Конкретан циљ планираног напада истражним органима за сада није познат и очекују детаљније информације на основу анализе заплијењеног материјала.

Чеченске исламистичке мреже већ дуже важе за веома опасне, зато што су њихови припадници били у рату и обучени су за руковање експлозивом.

Уз то, како наводе медији, Чечени су често у контакту са организованим криминалом, и преко нелегалних активности финансирају терористичке намјере, те лакше могу доћи до оружја и експлозива.