latinica  ћирилица
14/01/2020 |  12:29 ⇒ 14:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Предсједница ЕК: Наредних шест мjесеци кључни за односе ЕУ-Западни Балкан

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да ће наредних шест месеци бити кључни за односе ЕУ и Западног Балкана и најављује да ће Европска комисија за пар недјеља изаћи са новом методологијом проширења.
Урсула фон дер Лајен - Фото: Beta/AP
Урсула фон дер ЛајенФото: Beta/AP

Дер Лајен је током представљања приоритета хрватског предсједавања у Европском парламенту у Стразбуру, позвала ЕУ да одржи моментум када је ријеч о Западном Балкану.

- Ако желимо да самит ЕУ-Западни Балкан у Загребу буде успјешан морамо сада да урадимо наш домаћи задатак. Зато ћемо представити нашу методологију проширења за пар недјеља како бисмо разговарали о неопходној модернизацији, а првенствено дали нашим пријатељима на Западном Балкану преспективу за почетак приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом - поручила је фон дер Лајен.

Оцијенила је да Хрватска, која је преузела шестомјесечно предсједавање Савјетом ЕУ, зна боље од многих шта значи снага европске перспективе, колико далеко та перспектива може одвести земљу у погледу трансформације система и економије, али и шта је то добро што ЕУ може да уради својим ангажманом и инвестирањем у овом региону.