latinica  ћирилица
14/01/2020 |  14:08 ⇒ 19:26 | Аутор: РТРС

Фајненшел тајмс: ЦИА прве дронове користила у БиХ за осматрање српске војске (ФОТО)

Недавним убиством генерала Касема Сулејманија, другог најмоћнијег човјека у Ирану и команданта елитних јединица Иранске револуционарне гарде, означена је први пут спремност САД да своје најсавременије војне дронове употријебе против највиших званичника других држава.
Дронови (фото:Фајненшел Тајмс) -
Дронови (фото:Фајненшел Тајмс)

Оваквом одлуком предсједник САД Доналд Трамп је на једној страни задовољио интересе најконзервативних кругова у америчкој и израелској политици, али је на другој за себе отворио нове проблеме.

Наиме, и овај пут су и сам врх НАТО савеза као и његове најважније чланице, остали необавијештени о таквој намјери САД-а чиме су у повећани ризик доведене њихове трупе које су стациониране у Ираку и другим државама Блиског Истока.

Али свакако најтежа посљедица за овакву акцију САД је да су први пут Шити и Сунити показали знакове јединства према америчкој спољној политици. Не само да су стотине хиљада Ирачана испратили посмтрне остатке генерала Сулеманија него су чак и ирачки парламент и влада затражили да америчка војска што прије напусти територију Ирака.

Овај догађај је био повод за многе војне аналитичаре и медије да направе детаљнију анализу употребе дронова у војне сврхе. У том смислу, и угледни британски Фајненшел тајмс доноси текст у коме наводи да је америчка војска први пут користила дронове, али само као средство за осматрање, у првом заливском рату 1991. Извештај објављен након рата показује да је за све вријеме "Пустињске олује" макар један дрон стално био у ваздуху и у акцији.

Оно што је од посебног интереса и у свјетлу недавно објаљених података из британских националних архива, је податак да је 1993. године ЦИА купила пет дронова типа Гнат, прототип који је развијан за потребе Пентагона и њихов будући смртоносни Предатор дрон. ЦИА је како се наводи, ове дронове користила у рату у БиХ за праћење кретања тенкова и трупа српске војске.

Од 2001. амерички Пентагон почиње да редовније користи поменути Предатор и процјењује се да је само за вријеме предсједника Барака Обаме у Пакистану, Сомалији и Јемену извршено преко 563 напада што је имало за посљедицу страдање и неколико стотина цивила као тзв. колетералне штете.

Трамп наставља употребу дронова и изван конвенционалних бојних поља. То, наравно, не посматра мирно ни Русија и 2018. њен предсједник Владимир Путин објављује да развијају дрон на нуклеарни погон и са интерконтенталним дометом под називом "Посејдон".

Које све домене употреба дронова може имати, показало се и прошле 2019. године када су масовним нападом дронова и пројектила запаљена и значајније оштећена нека од главних нафтних постројења у Саудијској Арабији. Док је Саудијска Арабија за тај напад оптуживала Иран, власти у Техерану су то порицале.

Извор: in4s.net