X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
14/01/2020 |  15:27 ⇒ 17:12 | Извор: sputniknews.com

Покренут механизам за рјешавање спорова у оквиру иранског нуклеарног споразума

Њемачка, Француска и Велика Британија најавиле су покретање механизма за рјешавање спорова у оквиру иранског нуклеарног споразума.
Хасан Бохани (Фото:AP Photo / Mohammad Berno) -
Хасан Бохани (Фото:AP Photo / Mohammad Berno)

У заједничкој изјави министара спољних послова трију земаља наводи се да су они приморани на то због одбијања Техерана да испуни своје обавезе из споразума.

Предаја случаја заједничкој комисији у оквиру механизма за рјешавање спорова предвиђена је Чланом 36 нуклеарног споразума, наводи се у документу.

Министри су нагласили да је Иран сам одлучио да не користи механизам за рјешавање спорова, те стога "нема законских основа да не испуњава споразум".

Аутори изјаве подсјетили су да је у децембру тројка упозорила Иран на могуће последице.

- Умјесто да промјени политику, Иран је одлучио да извршава своје обавезе у још мањем обиму - наводи се у саопштењу о посљедњој фази смањења обавеза Техерана од 5. јануара.

Министри наглашавају да покрећу механизам за рјешавање спорова "искрено и са високим циљем очувања нуклеарног споразума, као и са надом да ће се конструктивним дијалогом наћи излаз из овог ћорсокака и кренути напред, остајући у оквиру договора".

У документу се додаје да Њемачка, Француска и Велика Британија немају намјеру да врше притисак на Иран, али желе да га подстакну да се врати на поштовање споразума.

- И даље смо увјерени да овај иновативни међународни споразум и његова примјена за неширење (нуклеарног) оружја служе заједничким интересима политике безбједности и јачају међународни поредак заснован на правилима - пише у саопштењу.

Министри су, такође, изразили захвалност Русији и Кини који остају у споразуму и раде на његовом очувању.

Са своје стране, извор у Министарству спољних послова Русије изјавио је за Спутњик да Москва сматра употребу механизма за рјешавање спорова "неприхватљивом", пошто је "у супротности са циљевима и смислом Заједничког акционог плана".

Иран и "шесторка" међународних посредника (Русија, САД, Велика Британија, Кина, Француска и Њемачка) закључили су 14. јула 2015. историјски споразум о решавању дугогодишњег проблема иранског нуклеарног програма — Заједнички свеобухватни акциони план, чија имплементација скида са Ирана економске и финансијске санкције које су раније увели СБ УН, САД и Европска унија. План је ступио на снагу 16. јануара 2016. године.

Договор у свом изворном облику није преживио ни три године. Сједињене Америчке Државе су у мају 2018. објавиле саопштење о једностраном повлачењу из њега и враћању строгих санкција Ирану. Иран је најавио поступно смањење својих обавеза у оквиру споразума.

Повезане вијести:

Техеран одбацио покретање механизма