latinica  ћирилица
14/01/2020 |  17:39 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Истрага и оптужница против шесторо Срба - саркастична

У четвртак, 16. јануара, навршавају се двије године од убиства предсједника Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића испред сједишта ове странке у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Из СДП-а наводе да ће у четвртак положити цвијеће и прислужити свијеће на мјесту убиства Ивановића.

Потпредсједник СДП-а Ксенија Божовић рекла је Срни да је 2. децембра прошле године подигнута оптужница против шест лица осумњичених за умијешаност за убиство Ивановића, али да је извјесно да је истрага вођена у кривом правцу.

Она је оцијенила да је истрага вођена више с циљем заташкавања трагова овог злочина, а мање ради проналажења налогодаваца и извршилаца.

- Двије године су протраћене у препуцавањима и смишљеним саслушањима, сада и оптужници против лица која, попут секретарице СДП-а Силване Арсовић, ни у ком смислу нису умијешана у убиство - каже Божовићева.

Адвокат Љубомир Пантовић оцијенио је у изјави Срни да су истражни поступак и оптужница саркастични и да је резултат истраге бесмислен јер се не зна ко је наредио, а ко починио убиство.

Он сматра да се специјални тужилац током двогодишње истраге бавио периферним питањима и да би у наредном, што скоријем периоду морао да усмјери истрагу на проналажење наредбодавца и извршилаца убиства Оливера Ивановића.

- Свака друга активност, па и суђење које ће почети 11. фебруара, је одвлачење пажње и скретање са основног циља - подизања оптужнице против налогодавца и извршилаца - закључио је он.

Адвокат Небојша Влајић сматра да је проблем у непостојању сарадње истражних органа Србије и самопроглашеног Косова и то што до сада нису размијењене информације између Бограда и Приштине о резултатима истраге и сазнањима током протекле двије године.

- Све док се не догоди размјена информација или бар једна страна не изнесе јавности своје резултате истраге о налогодавцу и извршиоцу, чиме ће натјерати другу да одговори својим налазима, истрага ће тапкати у мјесту, чиме се се ствара простор да никада не буде расвијетљено убиство Оливера Ивановића - сматра Влајић.

Он је уверен да би се убиство Ивановића убрзо расвијетлило уколико би постојала политичка воља да се надлежном тужиоцу доставе све информације, да се изврши размјена информација, како би надлежни тужилац и судови радили свој посао без политичког уплива.

За умијешаност у убиство Оливера Ивановића оптужено је шесторо Срба са сјевера Косова - полицајци Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић, Жарко Јовановић и Раде Басара, те цивили Марко Рошић и Силвана Арсовић.

Специјални тужилац Суљ Хоџа ухапшене Србе терети за више кривичних дјела - учешће или организовање организоване криминалне групе, злоупотребу положаја или службених овлаштења, помоћ у извршењу кривичног дјела тешко убиство, неовлаштено посједовање оружја, откривање службене тајне и преправљање доказа.

У оптужници се наводи да је Ивановић убијен из политичких мотива, а двојица Срба са сјевера Косова - потпредсједник Српске листе Милан Радоичић и бизнисмен Звонко Веселиновић, иако нису оптужени, означени су као организатори криминалне групе формиране 2011. године, и назначено је да су у бјекству.

У оптужници се наводе и имена полицајаца, бившег шефа оперативе Косовске полицијске службе за регион сјевер Жељка Бојића и шефа истрага за регион сјевер Милана Ристовића, који су наводно по налогу Радоичића и Веселиновића снимке са надзорних камера скинули и понијели са собом мада су дио снимака на којима се не могу идентификовати починиоци убиства предали тужилаштву.

Њих двојица су, како се наводи у оптужници, надгледали ток истраге и о томе обавјештавали организаторе криминалне групе, а Бојић је према налазима истраге наводно био "мозак криминала на северу Косова" преко кога је Радоичић имао директан утицај у КПС-у.

Бојић и Ристовић су у бјеству и за њима је, као и за Радоичићем и Веселиновићем расписана потјерница.

Породица Оливера Ивановића, родбина, пријатељи и чланови СДП-а апелују на надлежне власти и међународне институције да се пронађу наредбодавци и извршиоци убиства.

Оливер Ивановић убијен је са шест метака који су испаљени из аутомобила у покрету у тренутку када је прилазио згради у којој се налази сједиште СДП-а.