latinica  ћирилица
14/01/2020 |  18:13 ⇒ 18:14 | Аутор: СРНА

Предсједник општине Будва: Поништити Закон о слободи вјероисповијести

Предсједник општине Будва Марко Царевић затражио је заказивање сједнице Скупштине општине по хитном поступку са приједлогом доношења декларације за поништење Закона о слободи вјероисповијести јер огромна већина грађана Црне Горе не подржава усвојено законско рјешење.
Будва (Фото: cdm.me) -
Будва (Фото: cdm.me)

Царевић је истакао да је недопустиво да се тако значајан закон доноси на силу, без јавне расправе и консултовања са грађанима, саопштено је из кабинета предсједника општине Будва.

- Бројне литије и молебани у градовима широм Црне Горе, региона, као и оне у нашој општини, обавезују нас као локалну власт да поштујемо вољу наших грађана и искажемо незадовољство и неслагање са усвојеним законом, те урадимо све што је у нашој надлежности да се тај акт измијени или поништи - нагласио је предсједник општине.

У декларацији пише да се општина Будва залаже за пуно поштовање вјерских права и слобода припадника свих вјероисповијести у Црној Гори, међувјерског и међунационалног склада и уважавање свих вјерских заједница на равноправној основи.

Имајући у виду да се предметним законом, који је усвојила Скупштина Црне Горе дана 27. децембра прошле године, крше основна људска права и слободе у које спада право на слободу вјероисповијести, као и да се на насилан начин покушава отети имовина Српске православне цркве у Црној Гори, повријеђен је Устав Црне Горе, те закон треба поништити, наводи се у декларацији.

- Општина Будва покреће иницијативу да се предметни закон поништи и приступи поступку усвајања новог закона којим ће се на равноправан, демократски и цивилизован начин регулисати односи између државе и вјерских заједница, поштујући норме и стандарде међународног права и највиших цивилизацијских вриједности савременог свијета, уважавајући специфичност правног положаја СПЦ у Црној Гори - наводи се у декларацији.

Закон о слободи вјероисповијести предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.