latinica  ћирилица
14/01/2020 |  18:31 | Аутор: СРНА

Више Бошњака заинтересовано за мјесто начелника општине Сребреница

Више Бошњака заинтересовано је за мјесто начелника општине Сребреница на предстојећим локалним изборима у октобру иако су у августу прошле године договорили да предложе заједничког кандидата.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Представници шест бошњачких странака потписало је прошле седмице "Декларацију за бољу будућност Сребренице", али још нису усагласили ко ће бити заједнички начелнички кандидат.

Кандидатуру су раније незванично најављивали бивши начелници ове општине Абдурахман Малкић и Ћамил Дураковић, као и актуелни замјеник начелника општине Хамдија Фејзић, а помиње се и име Садика Ахметовића као могућег кандидата за начелника општине.

Дураковић и Фејзић тренутно нису чланови ниједне партије, али имају велику подршку међу Бошњацима.

Најављено је да ће највећа бошњачка партија - СДА идуће седмице саопштити име кандидата, а, према незваничним информацијама, то ће бити делегат у Вијећу народа Народне скупштине Републике Српске Алија Табаковић, који је недавно именован за предсједника сребреничке СДА.

Све бошњачке странке у овом мјесту имају заједнички став да неће дозволити да им страначке централе из Сарајева наметну кандидата који са породицом не живи у овој општини.

Ћамил Дураковић се нада подршци за кандидатуру и упозорава да није проблем заједнички бошњачки кандидат него како, осим утврђеног бирачког списка, обезбиједити још 1.000 бирача да се региструју за изборе у Сребреници да би био изабран Бошњак за начелника.

И српске партије у Сребреници преговарају о заједничком кандидату за начелника општине и још се нису успјеле усагласити ко ће то бити.

Кандидатуру је, незванично, најавило неколико независних српских кандидата за начелника општине. Неки од њих кажу да би одустали од те намјере уколико заједнички српски кандидат за начелника не буде актуелни начелник Младен Грујичић.