latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:34 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Конгрес САД: Сулејмани припремао терористичке нападе и у БиХ (ФОТО)

БиХ је такође била на мети терористичких напада које је широм свијета планирао недавно ликвидирани ирански генерал Касем Сулејмани. Наведено је ово у приједлогу резолуције Конгреса, којом Сједињене Америчке Државе одају почаст војницима заслужним за његово убиство. Стручњаци за безбједност потврђују вјеродостојност информације да је Сулејмани у току рата боравио у БиХ, гдје је организовао војне јединице.

У приједлогу резолуције америчког Конгреса наводи се да је убијени генерал Иранске револуционарне гарде учествовао у планирању напада на једног саудијског политичара. За посљедњи дан прошле године припремао је, тврде, напад на америчку амбасаду у Ираку, као и низ терористичких акција у неколико држава.

- Сулејмани је 31. децембра 2019. планирао напад на америчку амбасаду у Багдаду, као и нападе у Њемачкој, Босни, Бугарској, Кенији, Бахреину, Турској и осталим државама - стоји у објави Конгреса САД.

Да је ова оцјена вјеродостојна тврди декан Факултета за безбједносних наука Предраг Ћеранић, истичући да су подносици извјештаја дужни конгресменима доставити неспорне доказе својих закључака. Важно је, каже, да те доказе добију и надлежне заједничке институције БиХ.

- Шта је била мета у БиХ и преко кога је требало да буде нападнута? Мала је могућност да је требало да дође група из Ирана и нападне мету у БиХ без помагача у овдашњим људима - напомиње Ћеранић.

Сулејмани је имао мрежу сарадника у БиХ способних да изврше терористички напад, каже стручњак за безбједност Џевад Галијашевић. Тврди да је Сулејмани у БиХ боравио 1992. године и тада је договорена допрема оружја из Ирана преко Хрватске. Сулејмани је, каже, 1993. и 1994. године у Зеници морао бити у вези са Шефиком Џаферовићем, који је имао овлашћења да евидентира пристигле муџахедине.

Резолуција (Фото: dnevni avaz )

- Сулејмани и његови оперативци су обучавали Одред Ел муџахид о чему је Шефик Џаферовић све знао, јер је као начелних Центра служби безбједности, у оквиру Службе државне безбједности водио операцију Киншаса - тврди Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма. 

Да је Сулејмани у рату био у БиХ, прије четири године потврдио је и новинару хрватског "Вечерњег листа", Хасану Диабу. На овај чланак подсјећа и Предраг Ћеранић и присјећа се да је средином 1992. године слушао снимак пресретнутог разговора иранске делегације и бошњачког руководства у Сарајеву.

- Били су на Игману, нису могли ући у Сарајево, у Зеницу јесу могли ући. Комуницирали су телефоном, то су српски оперативци пресрели и задокументовали, обећана је логистичка и свака друга помоћ - додао је Ћеранић.

Ратни начелник зеничке полиције и актуелни бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић одбацио је тврдње београдских "Вечерњих новости" да је сарађивао са Сулејманијем. Ове наводе назвао је великосрпском пропагандом, смишљеном у обавјештајној служби Србије. Из Амбасаде Ирана у БиХ оцијенили су спекулацијама информације, које су о Сулејманију објавили медији, називајући их неоснованим оптужбама.