latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:44 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Србија: Све већа загађеност ваздуха

Београд и многи градови Србије данима имају неке од највећих индекса загађености ваздуха, а, према подацима Агенције за заштиту животне средине, јака загађеност, осим у пријестоници, постоји и у Ваљеву, Косјерићу, Нишу и Бору.
Загађење ваздуха - Фото: РТРС
Загађење ваздухаФото: РТРС

Нови Београд је данас послије подне ушао у љубичасту зону - у категорији веома нездрав, а концентрација штетних ПМ-2,5 честица била је рекордна, 202 нанограма по метру кубном.

Када је ваздух у категорији јако загађен његов лош квалитет утиче на цјелокупно становништво, не препоручује се провјетравање, треба избјегавати физичку активност напољу и потребно је носити маске.

Највећу штету наносе ПМ-10 и ПМ-2,5 честице које улазе и кроз најмање дисајне путеве и стижу до свих дијелова плућа.

Насупрот подацима Агенције за заштиту животне средине, Градски завод за јавно здравље Београд квалитет ваздуха у граду оцјењује као прихватљив. То значи да се не очекују негативни ефекти по здравље здравих особе, већ само код осјетљивих група - дјеце, старих, особа са обољењима срца и плућа.

Радио-телевизија Србије подсјећа да је заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо поступак контроле Министарства животне средине јер прекомјерна загађеност ваздуха погађа већи број градова и локалних самоуправа дужи период.

Затражени су одговори на питања зашто нису предузете мјере упркос негативним оцјенама квалитета ваздуха.