latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:48 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Бањалука: Квалитет ваздуха задовољавајући

И поред неповољних временских прилика и текуће сезоне гријања, квалитет ваздуха у Бањалуци је и даље у "првој категорији" и сви посматрани параметри су у границама, уз повремена одступања. Ових дана се на Бањалуку спустила густа магла, што је због загађења у региону код становништва изазвало забринутост. Градоначелник увјерава да нема разлога за забринутост.

Квалитет ваздуха у градовима Српске је задовољавајући, показују доступни подаци. Ниво загађености био је повећан само у Приједору, а од почетка ове године у највећем граду Српске, Бањалуци, квалитет ваздуха био је у првој категорији, односно нису прекорачене граничне вриједности нивоа ни за једну загађујућу материју, што је потврдио и градоначелник Игор Радојичић.

- Како је почела сезона гријања ни једом није прекорачен сумпор диоксид, натријум диоксид једном је било једносатно прекорачење, и било је неколико прекорачења чађи - истиче Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Ипак, грађани највећег града Српске не слажу се са резултатима званичних мјерења. Видљиво је, кажу загађење ваздуха, и то им прави проблеме.

Ових дана пуније су чекаонице у Домовима здравља. Са респираторним проблемама јављају се и пацијенти у Службу хитне медицинске помоћи у Бањалуци.

- Има и одређени број хроничних плућних болесника хроничног бронхитиса асматичара којима не погодује овакво вријеме везано за нечист ваздух. Али ти пацијенти требало би да знају да у том периоду не излазе из куће - напомиње Нада Бањац, начелница службе Хитне медицинске помоћи Дом здравља Бањалука.

Овакво вријеме задржаће се до суботе. Ипак, како најављују у Хидрометеролошком заводу грађани ће лакше дисати у поподневним часовима, док ће магла бити присутна у јутарњим часовима.

- Током дана имаћемо претежно сунчано вријеме. Неће бити битније облачности. Овакво вријеме ће се задржати до суботе онда стиже хладнија ваздушна маса и облачније вријеме тако да маглу ћемо имати до суботе - рекао је Божидар Перовановић, из Хидрометеоролошког завода Бањалука.

Овакви временски услови не иду на руку ни возачима. Због магле и ниске облачности смањена је видљивост на дионицама у котлинама и уз ријечне токове.