latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:56 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Старица Јока - мајка три погинула борца

Јока Миловановић из Лопара - мајка три погинула борца ВРС један је од актера документарног филма "Дјеца" у продукцији РТРС-а. Обећање којој је на пројекцији филма дао предсједник Милорад Додик одржано је и мајка Јока Миловановић стамбено је збринута прије четири године.

Кабинет предсједника Републике Српске финансирао је изградњу куће, а општина Лопаре обезбиједила локацију и комуналну инфраструктуру. Сусрет с тадашњим предсједником Српске, каже, неће никада заборавити.

- Добила сам икону, ако се то смије причати, Светог Ааранђела, а ја сам њему дала Ђурђевдан - прича Јока Миловановић, мајка три погинула борца ВРС.  

Мајка Јока рођена је 1933. година, прича нам о тешком животу на Мајевици у младости и касније у браку. Од 90-тих година непрестана туга за погинулим синовима. Видно нарушеног здравља близу је десете деценије живота. И поред свега, показује неку посебну снагу и бистрину ума.

- Није лако родити десеторо дјеце , а ето ја сам родила - каже Јока.

До изградње нове куће, живјела je у трошном, неусловном дому  без воде, у којем је отхранила десеторо дјеце.

- Спремала сам их у школу, прве књиге сам знала оне пријошње, оне касније нисам знала, знала сам за буквар - присјећа се Јока Миловановић.

Мајку три погинула борца ВРС ових дана затекли смо у посјети код сестре Петре која је млађа двије године. Kод њих увијек пуна кућа родбине, унучади.

- Шест сестара и два брата била, нисам запамтила браћу - прича сестра Петра Седларевић, а Јока додаје:

- Моја сестра, дођем обиђем је , сад ћу прећи у стан.

На крају нам је открила посљедњу жељу - замолила је да јој се помогне у враћању неколико дунума шуме, како би их оставила унуцима. У вријеме комунизма, прича нам, замјена парцела обављана је уз два свједока, али о томе нема писаног трага.