latinica  ћирилица
14/01/2020 |  20:06 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Манастир Вазнесења Господњег у Вардишту - оаза мира и доброте

На 18. километру од Вишеграда према Ужицу, на граници Српске и Србије, смјештен је женски манастир Вазнесења Господњег. Основан прије 14 година, примјер је како љубав, вјера и нада чине чуда. Мала монашка заједница, молитвено ствара исцјељујуће свете иконе и мелеме који кријепе душу и тијело.

У Манастиру Вазнесења Господњег у Вардишту, живот тка од молитве и послушања. Један од плодова преданог живота монахиња су мелеми, тинктуре и сапуни.

- Када правимо ове разне мелеме молимо се Господу и мајци Божијој да људи оздраве од разних болести - каже монахиња Исидора.

Од послушања издржавају манастир. Међу њима је и рад у иконописачкој радионици. Молитвом, смирењем, даровитошћу настају иконе – "огедало Бог и његових угодника".

- Ми се и држимо трудимо се да израђујемо ослањајући се на древне иконе као што свети оци и захтијевају - истиче мати Јефимија, игуманија Манастира Вазнесења Господњег. 

Од Грузије до Вардишта свој пут је пронашла и копија хаљине Пресвете Богородице. Многи, жељни душевног смираја и молитвеног узрастања, радо се враћају у манастир.

Манастир Вардиште за више од деценије стасао је у свједока Христове вјере живе, мјесто је окупљања и прослављања чудесних исцјељења. Сестринство вјерује да ће бити добрих љуи који ће помоћи завршетак његове изградње.