latinica  ћирилица
14/01/2020 |  20:09 | Аутор: СРНА

Протекла седмица била пуна искушења за српске повратнике

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ саопштио је да је протекла седмица, умјесто да буде пуна радости поводом хришћанског празника Божића, постала седмица искушења за Србе у ФБиХ.
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ - Фото: СРНА
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХФото: СРНА

У саопштењу се додаје да су протеклих седам дана били можда најтежи за Србе у ФБиХ у протеклих 20 година, од како су се вратили кућама.

- Док смо ми писали честитку Србима за православни Божић, у то вријеме Србима у Босанском Петровцу полицајци су писали казне јер су се у колони носећи бадњак непрописно зауставили испред угоститељске радње у Петровцу - наводе из Одбора.

Из Одбора подсјећају да је двојици дјечака који су се сликали са грбовима државе Србије исписана новчана казна од по 500 КМ, док су бошњачки портали пренијели вијест о кокардама и провокацијама Срба.

- Напомињемо да није ријеч о кокардама, дјечаци у Петровцу на капама нису носили никакве кокарде, већ грб државе - Републике Србије, који је израстао из грба Немањића. Назив кокарда је у српски језик ушао из француског језика - додаје се у саопштењу.

Уз саопштење Одбора достављена је и слика грба који је носио један од дјечака који су кажњени у Петровцу.

Из Одбора напомињу да ријеч кокарда никада није била поменута у било којем документу Србије, Републике Српске, нити Краљевине Југославије.

У саопштењу, које је потписао предсједник Одбора Ђорђе Радановић, наводи се да је због подношења прекршајних пријава против дјечака у Петровцу који су носили грб Србије, Одбор поднио захтјев Министарству унутрашњих послова Републике Српске да прекршајно казни лица која су поставила заставу такозване Армије БиХ у бијељинском насељу Јања.

Из Одбора подсјећају да је одборник једне од странака са сједиштем у Сарајеву снимио видео испред Цркве у српском селу Врањска, крај Крупе, са увредљивим порукама на рачун заставе са оцилима која је истакнута на храму и на рачун комшија Срба повратника.

- Оцило, у народу познатије као четири "С", налази се у грбу државе Србије. Народ у Високој Крајини се узнемирио, више није сигуран ни за икону смије ли држати на зиду - додаје се у саопштењу и напомиње да је у селу Врањска раније живјело 538, а данас живи 124 Срба.

Из Одбора наводе да су разочарани репортажом на Федералној телевизији /ФТВ/ у емисији "Мрежа" на дан када Срби обиљежавају долазак Нове године по јулијанском календару, а у којој се вријеђа српска вјера, исмијава Српска православна црква, као и предсједник Србије Александар Вучић.

У саопштењу се наводи да ће, уколико се не повуку прекршајне пријаве против два дјечака који су у Петровцу кажњени због грба државе Србије, Одбор упутити нове захтјеве за прекршајно кажњавање лица која су окачила заставе такозване Армије БиХ у Козарцу, Козлуку, Церској, Сребреници, селима око Приједора, Добоја, Новог Града.

- У Унско-санском кантону кажњавају повратнике, сиротињу која једва преживљава, народ који је више гладан него сит, који не може ни пребројати јаме и јендеке, гдје су им очеви и дједови завршили - истичу из Одбора за заштиту Срба у ФБиХ.