latinica  ћирилица
14/01/2020 |  20:54 ⇒ 15/01/2020 | 12:08 | Аутор: sputniknews.com

Српски војници и борбена возила спремни за будућност (ФОТО/ВИДЕО)

Министар одбране Србије Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић су у Центру за испитивање наоружања и војне опреме Никинци присуствовали конструкционим испитивањима модернизованог борбеног возила пјешадије БВП М-80А и гађању у ноћним условима.
Војска Србије (фото: Министарство одбране Србије) -
Војска Србије (фото: Министарство одбране Србије)

Према ријечима министра Вулина - модерна војска и модеран војник морају да буду у стању да извршавају све своје задатке и по дану и по ноћи, без обзира на временске услове.

- Војска Србије ради бројне модернизације и бројна унапређења постојеће технике, али и усваја нове технологије и нове способности, како би могла да одговори најсложенијим борбеним задацима. Могли смо да видимо да војник који је опремљен термовизијом, војник који је опремљен појачивачем слике, да борбено возило пјешадије које је опремљено термовизијским камерама и новим топовима, јесте борбено возило будућности и опрема коју ће носити војник будућности. Ово мора да постане дио свакодневице наших војника, овакви нишани, опрема, заштита и борбена возила, јер само тако ћемо моћи да се носимо са свим изазовима 21. вијека - нагласио је Вулин.

Истакао је да се војске разликују и по томе која је у стању да ратује 24 часа и по свим временским условима, а која то није у стању - неће моћи да одбрани ни своју земљу ни свој суверенитет.

- И зато Војска Србије и сваки њен припадник ће морати да буду опремљени и обучени и да буду у стању да одговоре на баш сваки изазов. Ми смо показали да смо то већ у стању, добрим дијелом из домаће памети и домаћих инжињерских рјешења, а оно што не можемо да направимо - купићемо, али наш војник ће имати најсавременију и најбољу опрему. Оно што може новцем да се купи, није скупо ако ће сачувати живот нашег војника и ако ће сачувати суверенитет наше Србије - поручио је Вулин.

Војска Србије (фото: Министарство одбране Србије)

Према ријечима помоћника министра за материјалне ресурсе доктора Ненада Милорадовића — приказано је гађање у оквиру конструкторских испитивања оптоелектронског нишанског осматрачког система на прототипу борбеног возила пешадије БВП М-80АБ1 и, паралелно са тиме, припадника пјешадије који су опремљени најновијом генерацијом оптоелектронских нишана, од којих је део уведен у Војску Србије прошле године, а дио је управо на испитивању.

- У претходних неколико дана, колико траје ово конструкторско испитивање, имали смо различите временске прилике, а имали смо и најсложеније могуће услове када је ријеч о оптоелектронским средствима која смо овдје тестирали - нагласио је Милорадовић.

Како је истакао - све је то посматрано одговарајућим оптоелектронским системима, па је и у најнеповољнијим условима могло да буде извршено опитовање тих средстава.

Војска Србије (фото: Министарство одбране Србије)

- Задовољни смо резултатима, а наравно и да постоји још ствари које треба да се дораде. Они уређаји који су већ уведени у наоружање оправдавају и задовољавају све што је потребно, а и уређаји који су тренутно на опитовању ће, по свему судећи, успјешно завршити испитивање, након чега ће се ићи на масовније опремање пјешадијских јединица - нагласио је Милорадовић.

Каже да се ускоро очекује и завршетак конструкторских испитивања и прелазак на завршна испитивања прототипа борбеног возила пешадије.

Директор "Телеоптик-Жироскопи" Милан Настић истакао је да је приказ у Никинцима била прилика да се посматра модернизовани БВП, а "Телеоптик-Жироскопи" је учествовао у изради електронске справе, како би се повећале борбене могућности тог возила.

Војска Србије (фото: Министарство одбране Србије)

- Учествовали смо и са нашим термалним нишанима "Игл 60" и "Игл 70", а гађања су успјешно изведена. Надамо се да је ово велики допринос за нашу Војску и велики подстицај "Телеоптик-Жироскопу", што смо имали могућност да учествујемо у опремању наше војске и повећању њене борбене готовости - нагласио је Настић.

Према ријечима командира Специјалне опитне посаде Војнотехничког института заставника Давора Јањетовића — извршено је гађање из модернизованог оклопног борбеног возила пјешадије са новом куполом и нишанским справама.

- Нишанска справа има термовизијску камеру која нам омогућава да у ноћним условима успјешно изведемо гађања - истакао је Јањетовић и додао да је успјешно изведено гађање из митраљеза ПКТ 7,62 мм на даљини од 500 метара.

Међу припадницима Војске Србије који су данас извршили гађање из 5,56 мм био је и десетар Слађан Бањац из Друге бригаде копнене војске.

- Имао сам прилику да извршим опитно гађање циљева на даљинама од 100, 200 и 300 метара из аутоматске пушке 5,56 мм која се показала одлично - рекао је Бањац, наводећи да је приликом гађања користио оптички нишан СОВА 4 и да је успјешно погодио све мете.