latinica  ћирилица
14/01/2020 |  21:04 ⇒ 21:18 | Аутор: РТС

Самопроглашено Косово: Смрт (не)заштићеног свједока

Назми Рустеми, чије је тијело пронађено прије мјесец дана код језера Бадовац, био је заштићени свејдок Специјалног суда за злочине које су током рата починили припадници терористичке "Ослободилачке војске Косова", пише приштински Експрес. Тужилаштво у Хагу без коментара. Заштита сведока кључни проблем и Хашког и новог суда за ратне злочине.

Шумарски инспектор Назми Рустеми, чије је тијело пронађено прије мјесец дана код језера Бадовац у близини Приштине, био је заштићени свједок Специјалног тужилаштва при Специјалном суду за процесуирање злочина припадника бивше тзв. "Ослободилачке војске Косова", преноси приштински Експрес.

Назмија Рустемија (63) из Приштине истражитељи Специјалног суда саслушали су три мјесеца прије него што је пронађен мртав.

У почетку је сматрало да је његово убиство повезано са професијом коју је обављао дуги низ година. За сада није откривено ко стоји иза његовог убиства.

Његова супруга Ељмазе Рустеми тврди да је убијен због статуса заштићеног сведока.

- Рекао је да има позив Еулекса и отишао је, када се вратио, рекао је, то је добар посао и ништа друго - рекла је Рустемијева супруга.

Навела је да је покојник који је радио као шумарски инспектор у Општини Приштина имао проблема и раније. Прије много година непознате особе су му запалиле аутомобил.

Чланови породице истичу да је и током сукоба на Косову Рустеми био талац тзв. ОВК.

Из редакције Експреса затражили су потврду Специјалног суда о убиству Рустемија, али су им у писаном одговору рекли да не могу да коментаришу истрагу тужилаштва из професионалних, етичких и правних разлога.

Заштита свједока кључни је проблем новог суда, који је послије извјештаја Дика Мартија, формиран како би процесуирао злочине припадника тзв. ОВК. Представници суда су у више наврата понављали да је успостављен поуздан систем заштите свједока, како се не би поновиле грешке које је начинио Хашки трибунал.

Главни тужиоци Хашког трибунала, Серж Брамерц и прије њега Карла дел Понте у више су се наврата жалили Савјету безбједносту Уједињених нација на неспособност међународних мисија да ваљано заштите свједоке злочине које су починили команданти ОВК, прије свих Рамуш Харадинај, којем се пред Трибуналом судило у два наврата.