latinica  ћирилица
14/01/2020 |  21:20 ⇒ 15/01/2020 | 12:08 | Аутор: РТРС

Додик: Република Српска мора постојати, БиХ може и нестати (ВИДЕО)

Република Српска је у сваком облику држава. Немамо само столицу у Уједињеним нацијама, а све остало имамо. Имамо свој буџет, полицију, и народ који је за Српску, поручио је Милорад Додик, спски члан Предсједништва БиХ, гостујући на РТС-у.
Милорад Додик - Фото: РТС
Милорад ДодикФото: РТС

Он је истакао да одлука Уставног суда БиХ да 9. јануар није Дан Републике Српске, велика неправда према Српској, али и њеном народу.

- Суд БиХ покушава да суди историјским чињеницама. Српска је проглашена у миру, никаквих ратних дешавања није било. Увијек је спорно када су у питању Срби. Начин на који ради Уставни суд БиХ не прихватамо. Дио међународне заједнице гура ту причу. Исти судија у Сјеверној Македонији прогласи Илинден за државни празник, а у Републици Српској Свети Стефан дира нечија осјећања. Питам се чија? - нагласио је Додик.

Поновио је да БиХ чине два ентитета и три народа, и то је историјска чињеница. Он је прецизирао да Савјет безбједности није дао високом представнику никаква овлаштења, већ су Анексом десет уведена бонска овлаштења за које је и бивши британски амбадор у БиХ Чарлс Крафорд признао да немају стварно правног основа.

- Крафорд је написао - Колико видим бонска овлаштења немају никакав стварно правни основ, изродила су се у међународно политичко блефирање и игру моћи коју високи представни узастопно умотава у неки правнички језик - навео је Додик и запитао како сада он може да прихвати високог представника у БиХ Валентина Инцка.

- Анексом 10 уведен је високи представник, а Савјет безбједности УН није му дао никаква овлашћена, па ни бонска. И како данас ми да прихватимо Валентина Инцка, или неког другога. У Предсједништву БиХ се борим за интересе Српске. БиХ не мора бити, али Српске мора, и са таквим ставом идем у Сарајево - појаснио је Додик гостујући на РТС-у.

Према његовим ријечима, Република Српска се развија из године у годину, њен буџет је сада 3,5 милијарди, приходи су стално у успону, граде се болнице, туристички капацитети.

Додик је напоменуо да је за вријеме Божића у Федерацији БиХ нападнута српска Црква у Блажују, а да никада није било напада на џамију у Српској за вријеме муслиманског празника Рамазана.

Говорећи о НАТО-у, Додик је истакао да је циљ Републике Српске војна неутралност, те навео да је донесен Прогам реформи БиХ, односно план којим ће се кретати БиХ, а што не прејудицира чланство у НАТО.

Додик је нагласио да је поносан на чињеницу да се сада ниједна одлука о чланству не може донијети без одлучивања у Предсједништву и парламенту, као и без Народне скупштине Српске.

Додик је изјавио да је у бившој Југославији било спорно све што је српско, као и да су Срби најмасовније страдали на простору бивше државе.