latinica  ћирилица
15/01/2020 |  08:02 | Аутор: СРНА

Билећа: Одржан концерт поводом Божића и Дана Републике

Удружење гуслара и епских пјесника "Војвода Влатко Вуковић" из Билеће организовало је традиционални програм поводом божићних празника и Дана Републике Српске у коме су представљени народни обичаји који се везују за најрадоснији хришћански празник Божић.
Билећа: "Удружење Војвода Влатко Вуковић" концерт - Фото: СРНА
Билећа: "Удружење Војвода Влатко Вуковић" концертФото: СРНА

На концерту су наступиле мушка и женска пјевачка група, млађа женска пјевачка група, народни гуслар Милош Вукоје и гуслар Драган Даковић.

Кроз сценски приказ херцеговачког сијела о српској традицији и обичајима који се везују за најрадоснији хришћански празник Божић говорили су чланови Удружења Радислав Уљаревић и Василије Делић, као и Гојко и Божо Вуковић.

Предсједник Удружења "Војвода Влатко Вуковић" из Билеће Жарко Копривица рекао је Срни да је програм, који се традиционално организује за Божић, ове године пролонгиран због низа активности које је ово Удружење имало у том периоду.

- Боравили смо у Сечњу гдје смо се побратимили са изворном пјевачком групом "Ерцеговина" из овог града. Тада је изведен сценски приказ традиционалне херцеговачке свадбе са свим елементима како је она некад изгледала - навео је Копривица.

Он је подсјетио да је Удружење, које годинама баштини народну традицију и обичаје, прије двадесетак дана наступило на херцеговачко-романијском сијелу на Јахорини, а у оквиру обиљежавања православне Нове године наступили су у Вишеграду.

Копривица је најавио да ће се Удружење у наредном периоду потрудити да додатно обогати садржај и опсег свог дјеловања.