latinica  ћирилица
15/01/2020 |  10:40 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Сулејмани допремао оружје муџахединима у БиХ

Експерт за борбу против радикалног ислама Џевад Галијашевић изјавио је да је ирански генерал Касем Сулејмани, кога су недавно убиле САД, био укључен и у опремање муџахедина на подручју одговорности Шефика Џаферовића, актуелног бошњачког члана Предсједништва БиХ, гдје им је допремао оружје преко Хрватске, а дио тог арсенала остајао је код Хрвата.
Муџахедини - Фото: AP
МуџахединиФото: AP

Галијашевић је за данашње Вечерње новости навео да је Џаферовић послије рата одмах пребачен у тајну службу АИД за генералног секретара и имао је увид у сва ратна документа из своје зоне дјеловања и осталих, и могао је са њима да ради шта хоће.

- Иако се на суђењима генералима такозване Армије БиХ спомињало његово име, никада није био оптужен за ратни злочин, што је велики пропуст правосуђа у Хагу, али би се дало дискутовати о томе да ли је и намјеран - истакао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, у зони одговорности Џаферовића за вријеме рата у БиХ муџахедини су починили монструозне злочине над Србима.

- Одсјечено је на стотине глава српских заробљеника и то су најмасовнија ритуална убиства на свијету - тврди Галијашевић.

Он је нагласио да је Џаферовић као шеф безбједносних служби знао за све злочине и да је имао доступне транскрипте разговора муџахедина, али да није реаговао да би спријечио злочине над Србима у Возући.

- Сулејмани је током читавог рата на подручју средње Босне долазио и обучавао муџахедине, али и одлазио у Сарајево и обучавао припаднике тајне службе Алије Изетбеговића АИД - истакао је Галијашевић.

Вечерње новости пишу да је Сулејмани, кога су недавно убиле САД, боравио у БиХ у више наврата од 1993. до 1995. године, и то најчешће у ширем подручју Зенице, гдје је дјеловао озлоглашени одред Ел муџахедин, који се налазио у зони одговорности Џаферовића.

Према тврдњама саговорника листа, Џаферовић је као ратни шеф или начелник Центра служби безбједности Зенице био упознат са дјеловањем иранског генерала и са масовним ратним злочинима исламских екстремиста над Србима.

Лист подсјећа да документа Конгреса САД говоре о томе да је Сулејмани имао БиХ у фокусу, те напомиње да је амерички конгрес у својој резолуцији од 9. јануара ове године навео да је ирански генерал намјераво да изведе нападе на амбасаде САД у Багдаду, у Ираку, као и да је планирао нападе у Њемачкој, БиХ, Бугарској, Кенији, Бахреину, Турској...

Шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић је рекао да је Република Српска свјесна тога ко представља Бошњаке у Предсједништву БиХ.

Он је додао да је занимљиво како је свијет био лицемјеран, жмирећи на злочине над Србима за вријеме рата и на указивање на радикални ислам, а да се сада, када је ово постао глобални проблем, враћа прича и на БиХ.

Члан Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Костадин Васић је рекао за Новости да је иста матрица код свих ратних кадрова СДА, те да се све линије те партије биле повезане са Ираном и екстремним исламистима.

Лист је раније објавио да је од дипломатских извора у Сарајеву добио информацију да се Џаферовић сусрео са Сулејманијем 1994. године, те да је један од најмоћнијих људи Блиског истока већ 1992. године имао у Армији БиХ 20 својих специјалца, а касније је додатно ангажовао још припадника Иранске националне граде, који су били стационирани у Какњу, Високом, Зеници, фојници и на Игману.

Уз напомену да је Џаферовић напао Новости, јер су у броју од понедјељка, 13. јануара, писале о томе да је током у рата у БиХ са Сулејманијем координиорао акције против Срба, лист оцјењује да ни овога пута није изостала изанђала мантра о "великој Србији" и "геноциду".