latinica  ћирилица
15/01/2020 |  10:51 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

У најужој конкуренцији за НИН-ову награду пет романа

У финале за НИН-ову награду за роман године ушло је пет дјела, а у понедјељак, 20. јануара, биће саопштен добитник.
Пет романа у најужем избору за НИН-ову награду - Фото: nezavisne novine
Пет романа у најужем избору за НИН-ову наградуФото: nezavisne novine

У најужој конкуренцији за награду су романи "Мулат албино комарац" Стеве Грабовца , "Грозота или..." Слободана Тишме, "Југослав" Ане Вучковић, "По шумама и горама" Миленка Бодирогића и "Пас и контрабас" Саше Илића, саопштено је из НИН-а.

Жири ће, у понедјељак, око поднева, саопштити име 66. добитника НИН-ове награде.

Жири - Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић /предсједник/, од десет наслова из ужег избора, одабрао је пет романа.

Наслов романа "По шумама и горама" Миленка Бодирогића преузет је из првог стиха познате партизанске пјесме, у којем два човјека дословце ходају по шумама и горама и без патетике траже земљу која се у поменутој пјесми зове "Наша".

Роман Ане Вучковић "Југослав" слови за елегичну поему о времену које је јунакиња провела са оцем, а то вријеме и њихов лични однос нераскидиво су повезани са касније раскомаданом Југославијом.

Стево Грабовац у књизи "Мулат албино комарац" даје свједочанство о једној изгубљеној генерацији, ратној апокалипси, након које долази мир који доноси живот без наде у данашњем дистопијском друштву.

"Пас и контрабас" Саше Илића слови за приповијест о харизматичном лику - човјеку који је живио буран живот у бурном времену, отварајући и тему преплитања интиме са духом времена.

У конкуренцији је био 201 роман.

Спонзори НИН-ове награде су Сбербанк, хотел Москва, као и једна домаћа и једна страна компанија које су жељеле да остану анонимне како би у првом плану остали искључиво лауреат и угледно признање.