latinica  ћирилица
15/01/2020 |  12:04 | Аутор: РТРС

Бањалука: Побољшан квалитет гријања током сезоне

Еко топлане су на половини сезоне гријања 2019/2020 и до сада производња и испорука топлотне енергије протичу уредно, без већих проблема.
Еко топлана Бањалука - Фото: РТРС
Еко топлана БањалукаФото: РТРС

- Када је ријеч о квалитету гријања, редовне анализе показују да је у односу на протекле сезоне квалитет гријања побољшан, што је резултат санације дистрибутивне мреже која је урађена у периоду прије ове сезоне гријања - истичу у Еко топлани.

- С обзиром на чињеницу да су Еко топлане комунално предузеће у служби својих корисника, однос са потрошачима нам је веома важан, а задовољство корисника нам је на првом мјесту. Редовна годишња анкета о задовољству корисника услуге проведена у складу са ИСО стандардима, у 2019. години показала је да је просјечна оцјена задовољства корисника 4,05 (ранг оцјена од 1 до 5). Циљ нам је да током 2020. године оцјена задовољства корисника буде увећана на минимално 4,2.

У овом предузећу током протекла три мјесеца, број оправданих рекламација на квалитет гријања, у односу на исти период у прошлој сезони, смањен је за 18 одсто, док су губици топлотне енергије на дистрибутивној мрежи смањени за 7 одсто.

- Када је ријеч о односима са корисиницима, истичемо да након одлука Уставног суда Републике Српске у вези са оцјењивањем уставности и законитости појединих одредаба Одлуке о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије, Еко топлане настављају пословање у складу са позитивним законским прописима. Нагласак стављамо на повећање квалитета услуге и комуникацију са крањим корисницима, тим прије што су одлукама Уставног суда потврђене као уставне и законите одредбе које се односе на искључење, мјерење, приговоре корисника, цијене и обрачун испоручене топлотне енергије, а односи имеђу Еко топлана и корисника који су у облигационом односу остају непромијењени -истичу у овом предузећу.

Очување животне средине и смањење загађења ваздуха
Преласком на обновљиви извор енергије, у Бањалуци је смањено загађење ваздуха, па је град на Врбасу данас један од ријетких већих градова у региону који нема проблем са квалитетом ваздуха, а резултати свакодневних мјерења од стране акредитоване институције Института за грађевинарство “ИГ“, показују да је квалитет ваздуха у нашем граду у првој категорији.
Када је ријеч о потрошњи енергента, за прва три мјесеца ове сезоне, систем даљинског гријања у потпуности је функционисао на дрвну сјечку, без потрошње мазута.

Енергент и цијене гријања
Енергент за сезону 2019/2020, обезбијеђен је на домаћем тржишту, а као и до сада у потпуности је плаћен сопственим средствима, без финансијске помоћи јавних институција, што је показатељ самоодрживости и функционалности Еко топлана као привредног друштва.

Важно је напоменути да су цијене гријања у овој сезони за све кориснике остале исте, упркос значајном повећању цијена електричне енергије у септембру прошле године за индустријске потрошаче, па самим тим и за Еко топлане.

План за наредну сезону
Од самог почетка обављања комуналне дјелатности, највећи изазов за Еко топлане је стање дистрибутивне мреже, која је стара скоро пет деценија и у коју се у протеклом периоду није довољно улагало. У току су завршне припреме плана инвестиција у дистрибутивну мрежу за период од маја до септембра ове године. Основни циљ плана је да се кроз реализацију планираних инвестиција у наредној сезони гријања додатно побољша квалитет испоруке топлотне енергије, а самим тим и задовољство корисника подигне на виши ниво.