latinica  ћирилица
15/01/2020 |  13:21 ⇒ 13:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић и Ердоган разговарали о ревизији Дејтона

Дан након што је изабран за предсједника Хрватске, Зоран Милановић је новинарима рекао да је телефоном имао дужи разговор са турским председником Редзепом Тајипом Ердоганом, а загребачки недјељник Национал пише да се тај разговор односио на ревизију Дејтонског мировног споразума, потписаног прије 25 година и његов утицај на актуелне догађаје у БиХ.
Зоран Милановић - Фото: AFP
Зоран МилановићФото: AFP

Иако у разговору новог хрватског предсједника Зорана Милановића с Ердоганом није било било превише времена за детаљне разговоре о ситуацији у Босни и Херцеговини, двојица предсједника ипак су успјела барем начелно да договоре у ком смјеру би требало да иде сарадња Хрватске и Турске у наредном периоду, пише овај хрватски недељник.

Извори блиски штабу Зорана Милановића Националу су открили и да су се двојица лидера сложила да би једна од главних тачака требало да буде и анализа функционисања Дејтонског споразума.

Милановић, који је раније био премијер Хрватске, ће на функцији педсједника замијенити одлазећу Колинду Грабар Китаровић, а дужност ће, како се очекује, преузеи 18. фебруара за када је планирана његова инаугурација.