latinica  ћирилица
15/01/2020 |  14:28 | Аутор: РТРС

Костић: У Црној Гори градити мостове, а не копати ровове

Предсједник Српске академије наука и уметности /САНУ/ Владимир Костић оцијенио је данас да при рјешавању питања Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори треба градити мостове, а не копати ровове.
Владимир Костић (Фото: Н1) -
Владимир Костић (Фото: Н1)

- Извршни одбор САНУ био је међу првим званичним институцијама које су дале подршку Српској православној цркви /СПЦ/ и инсистирао на решавању тих ствари. И даље инсистирамо на грађењу мостова, а не на копању ровова - рекао је Костић на конференцији за новинаре на којој је представио активности САНУ за први квартал ове године.

Костић је, понављајући подршку СПЦ, указао да би САНУ могла да помогне у разматрању историјских, политичких, религијских, културних и других проблема који настају усљед корака какав је црногорски Закон о слободи вјероисповијести.

Он је рекао да САНУ са Српском православном црквом има блиске односе о чему свједочи читав низ заједничких акција, без обзира да ли им се, по различитим питањима, слажу ставови.

Костић је нагласио да је СПЦ, без обзира да ли је неко вјерник или не и шта мисли о актуелној ситуацији у Црној Гори, најстарија српска институција која завређује поштовање.

Извршни одбор САНУ је у децембру изразио подршку СПЦ у Црној Гори, односно Митрополији црногорско-приморској, примјећујући да је суочена са нападима власти у Црној Гори и са жељом да очува свој идентитет и интегритет, као и историјску истину.