latinica  ћирилица
15/01/2020 |  14:43 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Милић: Лани остварени најбољи резултати до сада

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске Младен Милић рекао је да је Фонд лани остварио најбоље резултате до сада о чему говоре и подаци о редовном и ванредном повећању пензија, трендови раста изворних прихода и високе оцјене задовољних корисника.
Младен Милић - Фото: РТРС
Младен МилићФото: РТРС

Милић је рекао да је, према одговарајућим анкетама, просјечна оцјена задовољства корисника права била 4,87 од максималних пет.

Осим да су пензије исплаћиване редовно, Милић је рекао новинарима да је Фонд ПИО Српске, закључно с крајем прошле године, имао око 267.000 корисника.

- Од тога изван Српске живи око 51.000 корисника - рекао је Милић након пријема за представнике медија поводом завршетка пословне 2019. године, те новогодишњих и божићних празника.

Милић је рекао да се лани из доприноса по основу пензијско-инвалидског осигурања прикупило око 80 одсто средстава за исплату пензија, док је остало или око 200 милиона КМ било обезбијеђено из буџета Српске.

- Задовољни смо трендом раста изворних прихода по основу доприноса. Ти приходи расту и захваљујући појачаном раду Пореске управе - рекао је Милић.

Он је додао да су у односу на 2018. годину лани имали 3.572 корисника више, што је, како је рекао, годишњи раст од 1,33 одсто.

- Такође, настављено је унапређење структуре корисника права. Имамо стални пораст процента корисника на старосну пензију који је достигао готово 58 одсто, а смањење процента корисника права на породичну и инвалидску пензију - открио је Милић.

Он је рекао да је настављен негативни тренд када је ријеч о болешћу узрокованим трајним губитком радне способности усљед, на првом мјесту, повећања канцерогених обољења.

Милић је додао да је настављен позитиван тренд када је ријеч о броју запослених у односу на број пензионера, те да је тај однос крајем прошле године износио око 1,2.

Он је додао да је буџет Фонда ПИО за ову годину планиран на нивоу од 1,12 милијарди КМ, али да је и даље низак проценат корисника који у пензију одлазе са ефективним стажом у трајању од 40 година.

- Тај проценат износи око осам одсто што је јако ниско - навео је Милић.

Он је апеловао да се осигураници из Српске, који испуњавају један од услова за остваривање права на старосну пензију, по добијању обавјештења обрате Фонду.

- То је важно да би почели процедуру комплетирања документације потребне за остваривање права на старосну пензију. Наиме, процјена је да је оптималан период да се то уради око годину дана - рекао је Милић.