latinica  ћирилица
15/01/2020 |  15:35 | Аутор: sputniknews.com

Путин неће мијењати Устав како би себи омогућио и трећи мандат

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да је сагласан са одредбама Устава Руске Федерације да предсејдник државе не може да обавља ту функцију више од два мандата заредом.
Владимир Путин  (Фото: Sputnik / Владимир Астапкович) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik / Владимир Астапкович)

- Знам да се у нашем друштву активно прича о томе да је Уставом гарантовано да предсједник не може да обавља ту функцију више од два мандата заредом. Не мислим да је то питање од принципијелне важности, али сам сагласан са тиме - рекао је Путин током обраћања пред посланицима Федералне скупштине.

Руски предсједник је, међутим, предложио да се у Устав унесу одређене измјене како би се осигурали безбједност и суверенитет Руске Федерације.

С тим у вези, он је предложио да се Уставом утврде обавезни услови које морају да испуњавају сви највиши представници власти, а у ту групу спадају предсједници свих субјеката Руске Федерације, сенатори, посланици, премијер, министри, руководиоци осталих федералних органа, као и судије - сви они не могу да имају држављанство, као ни боравишне дозволе било које друге земље.

- Смисао и мисија државне службе је управо у служењу, а човјек који бира тај пут мора да донесе одлуку да свој живот посвећује Русији и руском народу, без уступака - нагласио је руски предсејдник.

Путин је рекао и да би требало да се утврде још јачи услови за кандидате за предсједника земље  -сви кандидати би требало да буду грађани Руске Федерације, да су у њој живјели најмање 25 година и да никада нису имали ниједно друго држављанство.

Такође је предложио и да се Уставом омогући Државној думи да одобрава кандидатуру премијера државе, будући да тренутно то чини предсједник на основу сагласности Доњег дома руског парламента.

- Предлажем да се то промјени и да Државна дума самостално одобрава кандидатуру шефа Владе Руске Федерације, а затим и свих његових замјеника и федералних министара. Притом, предсједник ће бити у обавези да их именује на ту функцију и неће више имати право да одбија кандидатуру коју је усвојила Дума - истакао је Путин.

Он је додао и да све те измјене Устава Руске Федерације треба да изгласају грађани Руске Федерације, будући да је народ "носилац суверенитета".