latinica  ћирилица
15/01/2020 |  17:27 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

За пољопривреду, енергетску ефикасност и правосуђе 71 милион евра

Делегација ЕУ у БиХ почела је уговарање пројеката у оквиру финансијског пакета вриједног 71 милион евра, а средства ће бити кориштена за сектор пољопривреде, енергетске ефикасности и правосуђа.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

Из Делегације ЕУ саопштено је да је БиХ уговарање пројеката почела након што су власти у БиХ у децембру прошле године потписале програм Инструмента за претприступну помоћ /ИПА 2018/.

У саопштењу се додаје да БиХ тренутно користи средства доступна из годишњих ИПА програма од 2013 до 2017, чији укупни износ прелази 350 милиона евра.

ЕУ је у 2019. години, уговорила пројекте у вриједности од скоро 81 милион евра, док је исплаћено више од 64 милиона евра, што је знатно више од циља који је задат почетком године.

Унија очекује да БиХ побољша своје финансијске резултате у 2020. години како у смислу уговарања нових активности, тако и за исплату у оквиру текућих пројеката.

У новембру прошле године земље чланице ЕУ одобриле су програме ИПА 2019 и 2020, чија је укупна вриједност око 170 милиона евра.

Ова средства, како је саопштено, биће усмјерена на секторе реформе јавне управе, управљање јавним финансијама, правосуђе и транзицијску правду, унутрашње послове, подршку парламентима у процесу придруживања ЕУ, енергетици и транспорту.

Средства ће бити усмјерена и на сектор животне средине, трговине и образовања, запошљавања и социјалне политика.

Овим се омогућава почетак припрема БиХ за сљедећи финансијски период 2021-2027.

Из Делегације ЕУ наводе да је БиХ највећи корисник регионалне ИПА за транспорт на западном Балкану.

- Додијељено је око 215 милиона евра бесповратних средстава која се користе за суфинансирање пројеката убрзавања изградње ауто-пута на Коридору "Пет це - додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да су у току радови на дионицама Зеница сјевер, Руданка-Јоховац, Почитељ-Звировићи, те да ће ускоро почети радови на дионици Тарчин-Иван.

У току је изградња моста у Градишци, а изградња моста у Свилају биће завршена за неколико мјесеци.